c S

Vlada o noveli zakona o pravilih cestnega prometa

21.06.2012 07:38 Ljubljana, 21. junija (STA) - Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala predlog novele zakona o pravilih cestnega prometa, s katero želi znižati kazni za blažje prometne prekrške, ki nimajo pomembnejšega vpliva na prometno varnost. Znižanje nekaterih glob za prekrške se obeta tudi za pravne osebe, samostojne podjetnike in posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost.

Pri prometnih prekrških novela predvideva zniževanje nekaterih kazni za prekoračitev hitrosti, kazni za vožnjo pod vplivom alkohola pa ostajajo nespremenjene. Tako se denimo kazen za prekoračitev hitrosti na območju umirjenega prometa za deset kilometrov na uro s 300 evrov niža na 80, ukinja se tudi izrek treh kazenskih točk. Če bo prekoračitev nižja od petih kilometrov na uro, bo kazen 40 evrov.

Prekoračitev hitrosti v naselju do vključno deset kilometrov na uro bi voznike po noveli stala 80 evrov (sedaj 100 evrov), prekoračitev do petih kilometrov na uro pa bi jih stala 40 evrov. Kazen za prekoračitev hitrosti med deset in dvajset kilometri na uro bi bila 50 evrov nižja, torej bi voznike stala 250 evrov. Z novelo bi se znižale tudi nekatere prekoračitve hitrosti na hitrih cestah in avtocestah.

Eno večjih znižanj kazni velja za prekršek pravne osebe, ki uporablja naprave za onemogočanje delovanja merilnih naprav. Pri tem bi se kazen z 8000 evrov znižala na 1000 evrov. Za voznike pa bi se kazen z 800 znižala na 120 evrov. Tudi globa za neustrezno zimsko opremo bi se s 120 evrov znižala na 40 evrov.

Vlada bo danes obravnavala tudi novelo zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja. Slednja med drugim določa, da je pravna oseba, ki je v stečaju, lahko kazensko odgovorna ne glede na to, ali je bilo kaznivo dejanje storjeno pred uvedbo stečajnega postopka ali med njim.

Prav tako določa, da se subjektu, ki je pravni naslednik obsojene pravne osebe, njegovi vodstveni ali nadzorni organi pa niso vedeli za storjeno kaznivo dejanje, izreče le odvzem premoženjske koristi in varnostni ukrep odvzema predmetov.