c S

Višje sodišče potrdilo, da svojcem pred Lipo umrlih deklet pripada odškodnina

18.06.2012 10:52 Ljubljana, 18. junija (STA) - Višje sodišče je potrdilo, da svojcem treh deklet, ki so leta 2005 umrle pred diskoteko Lipa, pripada odškodnina, poroča časnik Delo. Odškodnino bodo svojci dobili od Roberta Tomaža Zavašnika, njegovega podjetja Roto in varnostne družbe Enigma Bagarič, medtem ko ostali toženi niso odgovorni za dogodek.

Višje sodišče je po poročanju današnjega Dela zavrnilo vse pritožbe in potrdilo vmesno sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča. To je odškodninsko odgovornost za smrt deklet pripisalo varnostni službi, ker je se obvezala varovati objekt, osebje in obiskovalce lokala, čeprav se je zavedala, da ima licenco le za varovanje premoženja.

Podjetje Roto in njegova odgovorna oseba Zavašnik pa sta odgovorna, ker nista poskrbela za varnost obiskovalcev, ker sta poslovala v nasprotju s predpisi in organizirala javno prireditev, za katero sta najela le enega varnostnika, in še to iz Enigme Bagarič, ki ni imelo ustrezne licence, poroča Delo. O odločitvi sodišča poročajo tudi Slovenske novice.

Sodišče bo po poročanju Dela sedaj začelo odločati o višini odškodnine, glavno obravnavo pa je razpisalo za 4. julija. Svojci zahtevajo 225.900 evrov odškodnine. Kot še poroča časnik, morata Zavašnik in njegovo podjetje odškodnino plačati tudi dekletu, ki je bilo pred diskoteko hudo poškodovano. Višje sodišče je pred časom potrdilo odškodnino v višini 15.128 evrov ter sodne stroške.

Tragedija pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah se je zgodila 23. decembra 2005. V diskoteki je potekala zabava, na katero je bil vstop do 22. ure brezplačen. Pred diskoteko se je zato malo pred to uro zbrala množica ljudi, ki je želela vstopiti, vendar je prišlo do prerivanja.

Tri dekleta, 15-letna Katarina Jeras Lajh ter 17-letni Anja Mršič in Natalija Bencan, so padla, množica pa jih je poteptala. Starejši dekleti sta umrli na kraju nesreče, mlajša pa nekaj dni kasneje v ljubljanskem kliničnem centru.

Zavašnika je sodišče zaradi povzročitve splošne nevarnosti obsodilo na pet let zapora, a je že od sredine leta 2009, ko bi moral na prestajanje kazni v zapor na Dobu, na begu.