c S

DZ sprejel novelo zakona o medijih

12.06.2012 14:43 Ljubljana, 12. junija (STA) - Državni zbor je s 73 glasovi za in dvema proti sprejel novelo zakona o medijih. Z danes sprejetimi spremembami bo omogočeno neodplačno koriščenje oddajniške infrastrukture RTVS tudi tistim televizijskim programom s statusom posebnega pomena, ki oddajajo prizemeljsko digitalno.

Novelo zakona je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Francem Juršo (DeSUS). S spremembami se omogoča neodplačno koriščenje oddajniške infrastrukture RTVS tudi tistim televizijskim programom s statusom posebnega pomena, ki oddajajo prizemeljsko digitalno. Do zdaj je namreč to veljalo le za analogno oddajanje.

Jurša je danes pojasnil, da trenutno veljavna ureditev omogoča neodplačni najem oddajnikov samo za radijske programe s statusom posebnega pomena, medtem ko se je za televizijske programe ta pravica prenehala s prehodom na digitalno oddajanje konec leta 2010. Ker zamenjava tehnologije ne sme biti vzrok za izgubo z zakonom zagotovljenih pravic, predlog tako odpravlja neenakost obravnave analognega in digitalnega načina prizemeljskega oddajanja, je pojasnil Jurša.

Izdajatelji programov posebnega pomena bodo po danes sprejeti noveli plačevali RTV Slovenija sorazmerni delež amortizacijskih vzdrževalnih stroškov, ki nastanejo z razširjanjem preko multipleksa, namenjenega javni radio-televiziji.

Ob današnji razpravi so sicer v poslanskih skupinah SDS, SLS, DeSUS in NSi menili, da predlog vzpostavlja enakopraven položaj med mediji posebnega pomena. V SD in Državljanski listi pa so opozarjali, da je zakon namenjen le določenim gospodarskim družbam.