c S

Odbor DZ za finance skozi noveli zakonov o ugotavljanju katastrskega dohodka ter o hipotekarni in komunalni obveznici

24.05.2012 08:08 Ljubljana, 23. maja (STA) - Odbor DZ za finance in monetarno politiko je na današnji seji za obravnavo na plenarni seji DZ pripravil predloga novel zakonov o ugotavljanju katastrskega dohodka ter o hipotekarni in komunalni obveznici. Odbor je predlagani noveli, ki ju je pripravila vlada, sprejel brez dopolnil.

Predlog novele zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka je vlada predlagala, ker geodetska uprava zaradi pomanjkanja sredstev ni uspela pravočasno vzpostaviti potrebnih evidenc za ugotavljanje katastrskega dohodka po novem zakonu, zato je rok za uveljavitev novega sistema ugotavljanja katastrskega dohodka zamaknila s 30. junija 2012 na 30. junij 2013.

Poleg tega se obveznost povezovanja podatkov o podrobnejši dejanski rabi z zemljiškim katastrom že v letu uveljavitve novega sistema širi na nekatere druge trajne kulture, kot so hmeljišča, trajne rastline na njivskih površinah in plantaže gozdnega drevja, ki zasedajo skupaj okoli 2500 hektarov.

Po drugi strani pa se iz obveznosti povezovanja podatkov za trajne nasade izvzemajo ekstenzivni sadovnjaki, ki zasedajo več kot 20.000 hektarov oz. več kot 40 odstotkov površine vseh trajnih nasadov, s čimer se racionalizira obseg dela in stroškov teh dejavnosti v prvem letu izvajanja novega sistema.

Obenem se za zagotovitev podlage za določanje katastrskega dohodka za leto 2012 določa, da se kot katastrski dohodek za leto 2012 šteje enak katastrski dohodek, kakor je bil zemljiščem pripisan za leto 2011.

S predlogom novele zakona o hipotekarni in komunalni obveznici pa želi vlada to področje urediti tako, da bo njihovo izdajanje dejansko zaživelo. Spremembe se nanašajo na jamstvo za kredit, zgornjo mejo nadomestila za predčasno poplačilo kredita ter pravico do pobota s strani dolžnika.