c S

Vlada danes o noveli zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno

17.05.2012 08:05 Ljubljana, 17. maja (STA) - Vlada bo danes med drugim razpravljala o noveli zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki jo sicer predlaga zaradi potrebe po prenosu dveh evropskih direktiv v slovenski pravni red v izogib morebitnih sankcij.

Skladno s prvo direktivo, rok za prenos katere je potekel julija lani, bi novela določala, da morajo pravne osebe, podjetniki in posamezniki pred sklenitvijo delovnega razmerja od državljana tretje države zahtevati dokazilo o zakonitem prebivanju v Sloveniji. S tem naj bi preprečili finančno izkoriščanje oseb, ki delajo na črno.

Prenos te direktive je bil sicer vključen že v novelo, ki je bila na referendumu junija lani zavrnjena, tako da DZ v enem letu ne bi smel sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev. A vlada meni, da je treba v primerih, ko je Slovenija v skladu s pravom EU zaradi prenosa direktiv zavezana na zakonski ravni urediti vsebino, ravnati smiselno enako kot v primerih, v katerih je ustavno sodišče odločilo, da mora DZ, ne glede na voljo volivcev, sprejeti zakon, ki uresničuje odločbo ustavnega sodišča za odpravo neustavnosti.

Skladno z drugo direktivo, rok za prenos katere se izteče 5. avgusta letos, pa bi novela pri možnosti opravljanja kratkotrajnega dela zakonsko zvezo izenačila z zunajzakonsko zvezo oz. registriranim partnerstvom v istospolni skupnosti.

Vlada bo obravnavala tudi predlog amandmaja k predlogu zakona o poroštvu za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš), po katerem bi država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke. Gre za vnos pogojev, ki jih je vlada februarja Tešu postavila za pridobitev poroštva, med drugim mora Teš znižati investicijsko ceno projekta in s Premogovnikom Velenje skleniti dolgoročno pogodbo za lignit po najvišji ceni 2,25 evra na gigajoul.

Na dnevnem redu je tudi predlog novele zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, s katero želi vlada v svetu fundacije za financiranje športnih organizacij zagotoviti zastopanost tistih organizacij, za sofinanciranje katerih je bila fundacija primarno ustanovljena, to so nacionalne športne zveze.