c S

Mediacije med Janšo in Berglundom ne bo, sledi redni postopek na višjem sodišču

16.05.2012 14:47 Ljubljana, 16. maja (STA) - Stranke v sodnem postopku zaradi oddaje Resnica o Patrii so odklonile mediacijo, h kateri jih je povabilo ljubljansko višje sodišče. Na omenjenem sodišču so za STA pojasnili, da bodo zato zadevo zdaj obravnavali po rednem postopku. Tožbo je že obravnavalo okrožno sodišče, vendar sta se tako tožnik kot toženi na sodbo pritožila.

Predsednik vlade in SDS Janez Janša je s tožbo zahteval milijon in pol evrov odškodnine ter umik izjav, objavljenih v oddaji, ki so jo na finski televiziji YLE predvajali 1. septembra 2008, nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami. Janša meni, da mu je oddaja spremenila življenje, in da bi njegova stranka, če obtožb ne bi objavili, na volitvah lahko dobila vsaj deset odstotkov več glasov.

Decembra lani je ljubljanski okrožni sodnik Matej Papler odločil, da morata Magnus Berglund in finska televizija YLE Janši plačati 15.000 evrov in umakniti izjavo, da je oseba, ki je v Patrijinih dokumentih označena z "J", Janša ter da je Patria podkupila predsednika slovenske vlade.

Svoje mnenje, da je Janša oviral policijsko preiskavo domnevno spornih poslov pri nakupu osemkolesnikov, mora po tej sodbi umakniti tudi nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Bojan Potočnik, ki mu je sodišče naložilo tudi plačilo 6500 evrov odškodnine.

Sodnik Papler je v sodbi zapisal, da sta Berglund in YLE v dokazih, ki sta jih vložila v spis, med drugim navedla, da sta pri pripravi oddaje ravnala z vso potrebno skrbnostjo, z oddajo pa da tudi nista posegla v čast in dobro ime tožnika. Pritožbe zoper sodbo so vložili tako Janša kakor Berglund in YLE ter Potočnik. Višje sodišče jih je tako povabilo, naj dajo soglasje k postopku mediacije, vendar sta soglasje odklonili obe strani.

Janša je poleg Berglunda in YLE ter Potočnika s civilno tožbo preganjal tudi direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja, a je ljubljansko okrožno sodišče tožbene očitke na njegov račun zavrnilo.