c S

DZ ponovno omogočil vračilo DDV tudi za neplačane račune

15.05.2012 15:10 Ljubljana, 15. maja (STA) - DZ je sprejel novelo zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katero se bo ponovno omogočil odbitek davka tudi v primeru, da račun še ni plačan. Spremembe zakona je zahtevala Evropska komisija.

Da odbitka DDV ne smejo uveljaviti, če računa še niso plačali, je zavezancem za DDV naložila novela zakona, ki jo je DZ sprejel lani spomladi v zakonodajnem paketu, s katerim se je vlada postavila po robu problemu plačilne nediscipline v gospodarstvu.

Zavezancem, ki računa niso plačali in tudi ne prijavili v sistem obveznega pobota, se pravica do odbitka DDV od tedaj priznava naknadno, in sicer po plačilu računa dobaviteljem. S tem naj bi spodbudili pravočasno plačevanje računov, je rešitev izpred dobrega leta dni pojasnil državni sekretar na finančnem ministrstvu Aleš Živkovič, a dodal, da je to v nasprotju z evropsko direktivo.

Slovenija je namreč v začetku tega leta prejela uradni opomin Evropske komisije o kršitvi določb evropske direktive, ki po Živkovičevih besedah posebnih rešitev za primer kršenja plačilnih rokov ne predvideva. DZ je tako danes soglasno sprejel ustrezne spremembe zakona, ki bodo začele veljati takoj.

Ob tem so v razpravi številni izražali pričakovanje, da bo vlada pripravila druge ustrezne instrumente preprečevanja plačilne nediscipline. "Vlada žal še ni naredila nobenega koraka, ki bi povečal likvidnost gospodarstva, prav tako ni vidnih premikov pri zmanjševanju utaj na področju DDV," je dejal Matevž Frangež (SD).