c S

DZ opravil drugo branje novele zakona o medijih

15.05.2012 15:20 Ljubljana, 15. maja (STA) - DZ je končal drugo obravnavo novele zakona o medijih. Ob tem pa sprejel dopolnilo k prvemu členu novele, s katerim se črta dopolnilo k zakonu, ki ga je sprejelo matično delovno telo in omejuje pravice do neodplačnega oddajanja tistim medijem, ki v treh letih spremenijo lastniški delež. Tretjo obravnavo zakona bo DZ opravil na naslednji seji.

Parlamentarni odbor za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino je ob obravnavi predloga novele zakona o medijih konec aprila sprejel dopolnilo k prvemu členu novele, po kateri se izdajatelju, ki mu Radiotelevizija Slovenija (RTVS) omogoča neodplačno razširjanje televizijskih in radijskih programov, te pravice prenehajo, če se v roku treh let od njegove uveljavitve spremeni lastniški ali upravljalski delež medija.

Predlog dopolnila je pripravila poslanka SD Majda Potrata, s čimer je želela zaščititi javni interes.

Poslanske skupine SDS, DeSUS in NSi pa so predlagale, da se to dopolnilo črta, saj da nima nobene dodane vrednosti na ureditev materije novele zakona o medijih, ki skuša zagotoviti izdajateljem programov posebnega pomena le neodplačno oddajanje tudi za primer digitalnega razširjanja programov.

Mnenja poslanskih skupin glede novele zakona o medijih, s katero bi se omogočilo neodplačno koriščenje oddajniške infrastrukture RTVS tudi televizijskim programom posebnega pomena, so sicer deljena. Novelo podpirajo v SDS, DeSUS, NSi in SLS, medtem ko so v DL in SD skeptični, saj da je namenjena določenim interesnim skupinam, v PS pa ji ne bodo nasprotovali.