c S

Zastaral eden izmed kazenskih pregonov v zadevi Zbiljski gaj

10.05.2012 08:44 Ljubljana, 10. maja (STA) - Eno izmed očitanih kaznivih dejanj v zadevi Zbiljski gaj je po preteku absolutnega 10-letnega roka že zastaralo, so za STA potrdili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Gre za kazenski pregon zaradi nadaljevanja kaznivega dejanja povzročitve stečaja z nevestnim gospodarjenjem, ki je bremenil soustanovitelja družbe Mebles IMS Andreja Rezarja.

Enak 10-letni zastaralni rok je določen tudi za kaznivo dejanje oškodovanja upnikov, ki se poleg Rezarja očita tudi Zdenki Škodlar, Samu Škodlarju in Rajku Župancu, postopek v zvezi s temi kaznivimi dejanji pa še poteka na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

Očitana kazniva dejanja v omenjeni zadevi naj bi bila storjena med leti 2001 in 2003, obtožba je bila vložena 12. decembra 2009, pravnomočna pa je postala konec novembra 2010. Prva glavna obravnava je bila razpisana 27. junija lani in od takrat se obravnave kontinuirano razpisujejo, so pojasnili na sodišču.

"Ker pa gre za kazniva dejanja, pri katerih je absolutni zastaralni rok relativno kratek in ker gre za precej obsežno zadevo in precej obsežen dokazni postopek, je v posledici že zgoraj opisanih objektivnih dejstev v enem delu prišlo do že omenjenega zastaranja kazenskega pregona," so zapisali.

Na omenjeno zastaranje je na sredini obravnavi opozoril Rezarjev zagovornik Peter Žnidaršič. Napovedal je, da bo obramba pripombe in ugovore na morebitno zastaranje očitanih kaznivih dejanj podala ob koncu sodnega postopka.

Podjetje Mebles iz Medvod je naselje Zbiljski gaj začelo graditi leta 2000 in se nato leta 2002 združilo v podjetje Mebles IMS, ki je šlo zaradi finančnih težav junija 2003 v stečaj, ne da bi projekt končalo. Tako so nekatere hiše in stanovanja v naselju Zbiljski gaj ostala nedokončana, številni kupci pa so ostali brez svojega premoženja, čeprav so delno ali v celoti poravnali kupnino.