c S

Sodišče zavrnilo tožbo Fiha zoper protikorupcijsko komisijo

09.05.2012 15:00 Ljubljana, 09. maja (STA) - Upravno sodišče je zavrnilo tožbo Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) zoper protikorupcijsko komisijo. Sodba, tako komisija, potrjuje zakonitost odredbe, s katero so Fihu odredili izdelavo načrta integritete. Fundacija bo morala izvesti vse potrebne aktivnosti za izdelavo načrta in pri tem sodelovati s komisijo.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je septembra lani sprejela omenjeni sklep, saj je v svojih postopkih zaznala, da korupcijska tveganja v tej pravni osebi javnega prava niso ustrezno obvladana. Fundacija odredbi za izdelavo načrta integritete sprva ni nasprotovala, a je nato po odhodu tedanjega direktorja nova vršilka dolžnosti direktorice - to funkcijo je od lanskega oktobra do novega leta opravljala Tatjana Brumnič Smrekar - zoper komisijo vložila tožbo na upravno sodišče, so v sporočilu za javnost spomnili v komisiji.

Sodišče je 24. aprila tožbo zavrnilo z obrazložitvijo, da je tožba neutemeljena in da je "izpodbijana odredba pravilna in zakonita". Poleg tega je sodišče v obrazložitvi zapisalo, da že ugotovitve komisije, ki se nanašajo na značaj fundacije - ta upravlja z velikimi finančnimi sredstvi, ki jih pridobiva s plačevanjem dajatev za prirejanje iger na srečo - zadostujejo za zaključek, da obstajajo tveganja, ki so razlog za izdajo odredbe o izdelavi načrta integritete, navajajo v v KPK.

V tem času je sicer prišlo tudi do imenovanja novih članov sveta fundacije, KPK pa je v zvezi s tem ugotovila, da je bila za člana sveta imenovana tudi oseba, ki je bila v času imenovanja zastopnik v organizaciji, ki lahko od Fiha prejema sredstva. Zato je komisija Državnemu pravobranilstvu predlagala, da vloži tožbo zoper sklep o imenovanju članov sveta Fiha. Državno pravobranilstvo je predlogu komisije sledilo in 23. aprila vložilo tožbo na upravno sodišče.

Komisija, kot pojasnjujejo, nadaljuje s preverjanjem v tej zadevi, saj so podani razlogi za sum, da so bile podobne kršitve storjene tudi pri drugih kandidatih za člane Sveta Fiha. Obenem je komisija v isti zadevi Inšpektorat RS za notranje zadeve obvestila, da pri eni od organizacij civilne družbe, katere kandidat je bil imenovan v Svet Fiha, uvede inšpekcijski postopek zaradi suma kršitev določb zakona o društvih v delu, ki ureja dolžno ravnanje pri spremembi temeljnih aktov.