c S

Vlada danes o zadnjem sindikalnem predlogu glede plač, nadaljujejo se pogajanja o normativih

26.04.2012 07:54 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Vlada naj bi se danes na seji opredelila do zadnjega približevalnega predloga kooridnacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja glede plač. Vsebina predloga za zdaj ni znana, je pa med 7- in 10-odstotnim znižanjem plač ob hkratni odpravi plačnih nesorazmerij. Vlada bo med drugim obravnavala tudi program stabilnosti - dopolnitev 2012.

Nadaljevanje pogajanj med vlado in sindikati o plačah za zdaj ni sklicano, saj se bo najprej vlada opredelila do zadnjega sindikalnega predloga. Sredina pogajanja tako še niso prinesla dogovora, časa pa je vedno manj, sta opozorili obe pogajalski strani. Pogajalci pa bodo danes iskali kompromis glede sprememb standardov in normativov v šolstvu.

V sredo je prišlo tudi do zapletov, ko je minister za izobraževanje Žiga Turk na Twitterju zapisal, da vlada umika v torek podani predlog, da se normativ za število učencev v razredu osnovne šole s 30 vrne na 28, saj tudi po tem predlogu s sindikati ni prišlo do dogovora. Vodja koordinacje Branimir Štrukelj je opozoril, da je minister odpovedal ponujeno znižanje normativa preden bi se sindikat utegnil opredeliti do predloga.

Vlada se medtem pripravlja na možnost referenduma. Da bi vedeli, pri čem so, se je premier Janez Janša v družbi treh ministrov v sredo o pripravljenosti za iskanje rešitev pogovarjal s petimi predstavniki sindikatov javnega sektorja.

Kot je pojasnil minister za delo Andrej Vizjak, bo vlada v primeru referenduma pripravila takšna dopolnila k zakonu o uravnoteženju javnih financ, da bo omehčala tiste varčevalne ukrepe, ki jih javnost najbolj zavrača, in sicer na socialnem področju. Kar pa bo morala po njegovih besedah nadoknaditi drugje, pri čemer bo javni sektor še dodatno izpostavljen. Štrukelj je kljub vladnim opozorilom zagotovil, da so še vedno pripravljeni iskati rešitve.