c S

Vlada danes o noveli zakona o prevzemih in o zakonu o hipotekarni in komunalni obveznici

19.04.2012 07:38 Ljubljana, 19. aprila (STA) - Vlada bo danes med drugim obravnavala predlog novele zakona o prevzemih in predlog sprememb zakona o hipotekarni in komunalni obveznici, so sporočili z urada vlade za komuniciranje. Glavna sprememba predloga novele zakona o prevzemih je zvišanje prevzemnega praga, s sedanjih 25 odstotkov na tretjino deleža glasovalnih pravic v ciljni družbi.

Dvig prevzemnega praga na eno tretjino deleža glasovalnih pravic po mnenju ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je predlog pripravilo, predstavlja konvergenco in primerljivost višine prevzemnega praga s pragovi drugih držav članic EU ter uskladitev praga s kvalificiranimi deleži obveščanja o pridobitvah vrednostnih papirjev. Sam dvig prevzemnega praga bo po ocenah predlagateljev pomagal k oživitvi slovenskega kapitalskega trga.

Dvig prevzemnega praga na tretjino glasovalnih pravic v ciljni družbi je sicer pred časom predlagala Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Predlog novele zakona ponovno uvaja tudi pravno podlago, na podlagi katere lahko ATVP za prekrške kaznuje tudi posameznike. Predlog zakona bi s tem omogočil večji nadzor ATVP na trgu, ocenjujejo v vladi.

Vlada s predlogom sprememb zakona o hipotekarni in komunalni obveznici želi pravno ustrezno urediti področje izdajanja hipotekarne in komunalne obveznice tako, da bo izdajanje omenjenih obveznic v Sloveniji dejansko zaživelo. V zakonu uvedene spremembe ne povečujejo tveganj imetnikom hipotekarnih in komunalnih obveznic, ki pomenita vrednostni papir zelo visoke kreditne kakovosti.

Temeljno načelo predlaganega zakona je po ocenah predlagateljev, finančnega ministrstva, načelo varnosti hipotekarne obveznice oziroma varnosti imetnikov hipotekarnih in komunalnih obveznic, ki se zagotavlja z načelom ločenosti kritnega premoženja od preostalega premoženja. Ta omogoča jasen pregled nad pokritostjo obveznic s kritnim premoženjem in možnost njegove ločitve od drugega premoženja ob stečaju izdajatelja ali drugega kreditodajalca, od katerega je izdajalec odkupil hipotekarne kredite.

Varnost je po ocenah vlade zagotovljena tudi z načelom, po katerem kritno premoženje dodatno nadzoruje skrbnik, neodvisen od izdajatelja, in z načelom omejitve izdajanja tovrstnih obveznic na banke, ki izpolnjujejo posebne dodatne pogoje. Gre za to, da zanje veljajo visoki standardi varnega poslovanja in obvladovanja tveganj in bančnega nadzora, v skladu z zakonom o bančništvu.