c S

Vlada o zakonu za uravnoteženje javnih financ

12.04.2012 07:15 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Vlada bo na današnji seji predvidoma obravnavala predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakonov za uravnoteženje javnih financ. Z zakonom, ki bi posegel v vrsto drugih zakonov, želi vlada zagotoviti izvedbo varčevalnih ukrepov.

Zakon o uravnoteženju javnih financ bo po napovedih posegel v več kot 50 zakonov in tako omogočil izvedbo varčevalnih ukrepov, ki jih predvideva predlog rebalansa državnega proračuna za letos. Vlada želi z rebalansom, katerega predlog je v DZ poslala prejšnji teden, znižati proračunski primanjkljaj na tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP).

Vlada bo predlog zakona v DZ poslala v obravnavo po nujnem postopku, napovedala pa je, da ga bo mogoče v postopku sprejemanja v DZ ustrezno preoblikovati, če bo prišlo do dogovora o drugačnih ukrepih za uravnoteženje javnih financ.

Vladni predlog varčevalnih ukrepov predvideva znižanje plač in drugih prejemkov javnih uslužbencev. Poleg tega pa je predvideno znižanje bolniškega in porodniškega nadomestila, otroškega dodatka, letnega dodatka za upokojence. Vlada med drugim predvideva še ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka, spremembo normativov v šolstvu, do subvencije šolske prehrane pa bodo upravičeni samo socialno šibki.

Vlada bo predvidoma obravnavala tudi predlog nacionalnega reformnega programa 2012-2013. Program navaja ukrepe, ki jih bo Slovenija sprejela za uresničitev ciljev iz nove razvojne strategije EU - Evropa 2020, in je del t.i. evropskega semestra, cikla tesnejšega usklajevanja proračunskih in makroekonomskih politik ter strukturnih reform članic EU. Vlada mora program, katerega predlog sta že obravnavala pristojna odbora v DZ in Ekonomsko-socialni svet, v Bruselj poslati do sredine meseca.