c S

Koordinacija stavkovnih odborov o pripravah na stavko in pogajanjih z vlado

12.04.2012 07:15 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Koordinacija stavkovnih odborov, v katero je združenih 24 sindikatov javnega sektorja, bo na današnjem sestanku nadaljevala pogovore o pripravah na stavko, napovedano za 18. aprila. Hkrati pa bo spregovorila tudi o pogajanjih z vlado. Vlada pa naj bi danes imenovala svojo skupino, ki bo se bo odslej pogajala s sindikati javnega sektorja.

Stavka je sicer vse bolj verjetna, saj končnega dogovora med sindikati in vlado še ni. Največ razhajanj med vlado in sindikati je sicer še vedno pri plačah in izplačilu regresa.

Vlada bo kljub temu danes v DZ predvidoma poslala predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakonov za uravnoteženje javnih financ, s katerim želi zagotoviti izvedbo varčevalnih ukrepov. Ob tem vlada napoveduje, da se bo še naprej pogajala s sindikati. Naslednja pogajanja naj bi bila v petek.

Premier Janez Janša je sicer v sredo dejal, da za stavko ni formalnih razlogov, zato je država ne bo plačala. Proti temu pa je nastopil vodja koordinacije Branimir Štrukelj, ki je dejal, da bo o tem odločalo sodišče.

Koordinacija je sicer o pripravah na stavko govorila že v torek, ko je imenovala tudi vodjo koordinacije. To je postal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Štrukelj. Glede stavke je koordinacija ugotovila, da priprave na stavko potekajo skladno z načrti.