c S

Na vladi predlog novele zakona o državnem tožilstvu

12.04.2012 07:16 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Vlado danes med drugim čaka obravnava predloga novele zakona o državnem tožilstvu, ki so ga pripravili na ministrstvu za notranje zadeve. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je novela potrebna zaradi uskladitve po prenosu pristojnosti nad tožilstvom, in ker so nekatere druge določbe zakona po njihovem mnenju nejasne, neprimerne ali pomanjkljive.

Zadnje spremembe zakona o državnem tožilstvu so začele veljati 6. avgusta lani, uporabljati pa so se začele pred petimi meseci - 7. novembra 2011. Ker je tožilstvo na podlagi novele zakona o vladi in novele zakona o državni upravi prešlo iz pristojnosti pravosodnega ministrstva pod okrilje notranjega ministrstva, je slednje 28. marca predstavilo nove spremembe tožilskega zakona.

Ena od sprememb, ki jo predvideva predlog novele, je odprava predhodnega posvetovanja, ki ga mora vodja tožilstva opraviti s kolegijem državnega tožilstva glede ustreznosti kandidatov za državne tožilce. Na notranjem ministrstvu, kot izhaja iz predloga novele, menijo, da je zakonska določitev obveznega posvetovanja o zadevi, za katero je izključno pristojen vodja državnega tožilstva, neprimerna in neustrezna. Hkrati predlog novele jasneje opredeljuje pogoje za mirovanje funkcije državnega tožilca.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so opozorili, da predlog sprememb jasno kaže na nesmiselnost in zgrešenost prenosa pristojnosti glede tožilstva s pravosodnega na notranje ministrstvo. Opozorili so, da sedanji zakon velja komaj pet mesecev in da doslej ni bila narejena še nobena celovita analiza rešitev v zakonu, "kaj šele zakona v celoti".

Z ministrstva so odgovorili, da bodo pred vsebinskim spreminjanjem ocenili stanje, ugotovili pomanjkljivosti zakona in od državnih tožilcev pridobili njihovo mnenje. Po njihovi oceni sedaj predlagane spremembe zakona niso vsebinske, ampak so bolj "tehnične" narave.