c S

Obtožnica zoper Popoviča zaradi prodaje zemljišč na Srminu pravnomočna

12.04.2012 07:10 Koper, 11. aprila (STA) - Obtožnica proti koprskemu županu Borisu Popoviču zaradi domnevno sporne prodaje občinskih zemljišč na Srminu je po poročanju medijev postala pravnomočna, tako da bo župan jeseni moral za zatožno klop. Poleg Popoviča, ki mu očitajo zlorabo položaja, obtožnica bremeni tudi direktorico občinske uprave Sabino Mozetič in sodnega cenilca Rajka Srednika.

Obtožnico je koprsko tožilstvo vložilo že lani, nanaša pa se na posle, ki jih je že leta 2010 preiskal Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Po mnenju preiskovalcev NPU in tožilstva je bil sporen že način prodaje podjetju Serming, saj naj bi bilo javno zbiranje ponudb z nekaterimi določili pisano na kožo omenjenega podjetja.

Prav tako naj bi bila cenitev omenjenih zemljišč opravljena v nasprotju z zakonodajo, kar naj bi pripeljalo do bistveno nižje cenitve. Cenilec naj tako med drugim ne bi upošteval, da je bil za omenjeno območje sprejet občinski lokacijski načrt gospodarske obrtne in razvojne cone Srmin, ki je opredelil možnost gradnje poslovnega centra in poslovnega hotela.

Po ocenah izvedencev, ki sta ponovno ocenila vrednost zemljišč in zanje postavila bistveno višjo ceno, naj bi razlika med cenitvami znašala 4,6 milijona evrov, za kolikor naj bi po oceni tožilstva podjetju, ki je kupilo zemljišče, pridobili protipravne premoženjske koristi.

Tako Popovič kot Mozetičeva zadeve v torek za Televizijo Slovenija nista želela komentirati, tudi STA pa danes ni uspela dobiti njunih odzivov.