c S

Vlada o predlogu rebalansa; o interventnih ukrepih tudi ESS

05.04.2012 08:14 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Vlada bo na današnji seji obravnavala predlog rebalansa državnega proračuna za letos, s katerim namerava oklestiti porabo za 818 milijonov evrov. Poleg svežnja varčevalnih ukrepov naj bi bili pred ministri tudi ukrepi, povezani s prihodkovno stranjo proračuna. Takoj po seji vlade bo o interventnih ukrepih razpravljal Ekonomsko-socialni svet (ESS).

Vlada je odločena z rebalansom znižati primanjkljaj na tri odstotke bruto domačega proizvoda, doslej pa je za dosego tega cilja predvidela predvsem znižanje odhodkov. Največji delež varčevanja želi doseči z znižanjem sredstev za stroške dela v javnem sektorju ter z znižanjem materialnih stroškov, varčevati pa namerava tudi pri osnovnih sredstvih ter investicijskih transferjih in subvencijah.

Zaradi pogostih kritik sindikatov, da se je osredotočila zgolj na odhodkovno, zanemarila pa prihodkovno stran proračuna, je vlada napovedala še sveženj ukrepov za priliv v proračun, ki ga bo po napovedih obravnavala danes.

Vsi interventni ukrepi ob rebalansu proračuna bodo takoj po seji vlade romali na mize predstavnikov ESS. Seje socialnih partnerjev se bo udeležil tudi premier Janez Janša.

Čeprav vlada zatrjuje, da bo vse ukrepe uskladila s socialnimi partnerji, ji zlasti predstavniki delojemalske strani očitajo, da jim je dala premalo časa za analizo. Predlagani varčevalni ukrepi bodo po njihovi oceni najbolj prizadeli socialno najšibkejše in so krivični do javnih uslužbencev. Vre tako v sindikatih javnega kot zasebnega sektorja.

Po sredinem nadaljevanju pogajanj, ko je vlada predstavila nov predlog varčevalnih ukrepov, naj bi se danes zvečer sestali predstavniki pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja.

Vse več sindikatov javnega sektorja za 18. april napoveduje stavko. V primeru neuspešnih pogajanj nameravajo denimo delo odložiti člani vseh sindikatov Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije.

Sindikati zasebnega sektorja medtem grozijo z referendumom. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so tako napovedali, da bodo v primeru, da bodo šli zdaj predlagani interventni ukrepi čez sito DZ in jih ne bo mogoče zaustaviti drugače kot z naknadnim zakonodajnim referendumom, uporabili tudi to pravico.