c S

Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja tudi ostala na mrtvi točki

05.04.2012 08:12 Ljubljana, 04. aprila (STA) - Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja tudi po današnji peturni razpravi ostajajo na mrtvi točki, glavna zavora so še vedno plače v javnem sektorju. Sindikalist Branimir Štrukelj meni, da država ne popušča in želi nesprejemljivo poseči v plače, minister Senko Pličanič pa, da sindikati niso čisto enotni. Upa na dogovor prihodnji teden.

Kot je pojasnil minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, bodo v četrtek na vladi obravnavali zakon, ki bo zajemal varčevalne ukrepe v obliki, kot so jih predstavili danes, ko so predlagali nižje znižanje plač kot sprva. A kot meni Pličanič, tega zakona jutri še ne bodo sprejeli. Bodo pa v četrtek med drugim prav tako obravnavali še rebalans proračuna, ki je tudi pripravljen v skladu z današnjim predlogom znižanja plač, je pojasnil.

Pličanič upa, da bodo prihajajoči prazniki vsem prinesli počitek in da bodo v naslednjem tednu prišli do nekega dogovora. Za večino sindikatov je po njegovih besedah še vedno problematično znižanje plač kot tako, meni pa, da sindikati med seboj niso čisto enotni. "Občutek imam, da bi nekateri pristali na znižanje, mogoče tudi takšno, kot smo ga danes predlagali, drugi pa ne," je v izjavi za medije dejal Pličanič.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je v zvezi s tem poudaril, da "minister želi oblikovati neko realnost, ki je ta trenutek že stvar preteklosti". Tudi vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič in predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič ocenjujeta, da se je danes pokazala enotnost na sindikalni strani.

"Občutek imam, da so poskušali vnesti nek nemir med sindikate prav zaradi mešanja izplačila tretje in četrte četrtine odprave plačnih nesorazmerij ter nižanja plač na splošno. Menim, da gre za hruške in jabolka in da bi se morali o teh stvareh pogovarjati ločeno," je dejal Uroševič.

Štrukelj je napovedal, da se bo pogajalska skupina sindikatov sestala v četrtek zvečer, ko bodo preučili, kako naprej. Uroševič pa dodaja, da zaenkrat še vztrajajo pri napovedani stavki, saj danes niso dobili zahtevanih podatkov o ukrepih na prihodkovni strani, prav tako pa vladna stran ni bila dovzetna "za kakršnekoli alternativne variante, ki smo jih ponudili".

Po Štrukljevih besedah je imela sindikalna stran danes "približevalni predlog", da bi "nekaj dni delali zastonj, prispevali k skupnemu dobremu" in tako pokazali svojo pripravljenost za sodelovanje pri reševanju države. Ščernjavič pa dodaja, da so njihovi predlogi vključevali tudi ukrepe na prihodkovni strani proračuna. Vlada glede tega kljub že nekajmesečnim prizadevanjem sindikatov do danes še ni pripravila nobenega konkretnega odziva, poudarja Ščernjavič, ki je današnja pogajanja označil kot katastrofo.

Vladni predlog znižanja plač je po Štrukljevem mnenju "nemogoče visok", obenem pa so napovedana tudi odpuščanja in povečanje delovnih obremenitev, prav tako pa bo javne uslužbence doletel še socialni paket varčevanj, ki med drugim predvideva znižanje nadomestila za čas porodniškega dopusta. Uroševič ob tem poudarja, da vsekakor ne morejo pristati na zniževanje plač. "V nobenem primeru si ne znam predstavljati, da nekomu, ki zdaj prejema 700 evrov, znižajo plačo za 15 odstotkov," je pojasnil predsednik policijskega sindikata.

Kot ocenjuje Štrukelj, je bila ena najbolj zahtevnih tem današnjih pogajanj rebalans proračuna, o katerem bo v četrtek odločala vlada. Po njegovih besedah je vladna stran sindikalni s tem na nek način sporočila, da je njena želja za pogajanje "bistveno manjša", saj da bo šla z interventno zakonodajo naprej v vsakem primeru. Ko bodo zakoni v parlamentu, pa pogajalski proces ne bo mogel več bistveno vplivati na rezultate, je poudaril Štrukelj.

Ščernjavič je sicer vladni strani tudi predlagal, naj v prehodne določbe zakona o izvajanju proračuna zapiše določene varovalke, ki bi omogočile sprejem amandmaja in uskladitve v primeru dogovora.

Vlada je na današnja pogajanja s sindikati javnega sektorja prišla z novim predlogom varčevalnih ukrepov. Predlagala je znižanje osnovnih plač s 1. junijem za deset odstotkov, od tega pet odstotkov v obliki znižanja plač in pet odstotkov v obliki zmanjšanja razpona med plačnimi razredi. Predlagali so tudi izplačilo tretje in četrte četrtine odprave plačnih nesorazmerij 1. junija letos in 1. januarja prihodnje leto ter tudi priznavanje pravice do napredovanja v višji plačni razred, višje plače pa bi izplačali prihodnje leto.