c S

Našli petletno deklico s Koroške, ki je zdaj na varnem

29.03.2012 07:55 Celje, 29. marca (STA) - Iz Policijske uprave Celje so ponoči sporočili, da je bila v sredo zvečer najdena petletna deklica s Koroške. Deklica je živa in zdrava, so navedli na policiji, kjer bodo več informacij podali danes. Deklica, ki je bila pogrešana od marca lani, je zdaj na varnem, so zgodaj davi zatrdili na policiji.

Aktivnosti policistov in kriminalistov so se v zadnjih dneh stopnjevale. Potem ko je bil oče deklice Boštjan Kaker 15. marca na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu obsojen zaradi odvzema in zanemarjanja hčerke, je sam teden dni zatem, 22. marca, zaradi suma odvzema hčerke ovadil Matica Munca in Natalijo Markač iz Svetovalnice Akcija!.

Munc in Markačeva sta poldrugo leto javno predstavljala interese dekličinega očeta, njuno sodelovanje z njim pa je bilo nedavno prekinjeno. Iz pisem Kakerja Markačevi, ki jih je ob Kakerjevem dovoljenju javnosti posredoval odvetnik Boštjan Verstovšek, je razvidno, da je Kaker oba že dlje časa prosil, naj ne skrivata več deklice in da sta delovala proti njegovi volji.

Zaradi spremenjenih okoliščin po izreku sodbe Kakerju, ki še ni spisana in še ni pravnomočna, je Verstovšek na Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu podal predlog za odpravo pripora za Kakerja, ki je sicer priprt od junija lani.

Priprta sta tudi Munc in Markačeva, ki sta bila aretirana 21. marca, dva dni kasneje pa je preiskovalna sodnica za njiju odredila enomesečni pripor. Njuna zagovornika sta se na sklep pritožila, o pritožbah je odločal izvenobravnavni senat slovenjgraškega sodišča. Odločitev je sodišče v sredo posredovalo strankam, tako da bo predvidoma znana danes.

V torek je bila zaradi suma odvzema deklice aretirana tudi Munčeva žena Jerneja Munc, ki bo danes, kljub temu da je bila deklica medtem najdena, privedena na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika slovenjgraškega sodišča, je STA povedala Milena Trbulin iz Policijske uprave Celje.

Zgodba za skrbništvo nad deklico se je začela zapletati potem, ko sta se starša deklice razšla in dekličin oče leta 2010, potem ko je bila deklica pravnomočno dodeljena v varstvo in skrb mami, deklice ni želel predati mami. Marca 2011 je bila izvedena izvršba, a policija deklice ni našla na očetovem domu.

Deklico je nato marca lani njena mama prijavila kot pogrešano. Vmes je oče dekličino mamo in dedka ovadil zaradi suma spolne zlorabe deklice, ovadba pa je bila maja lani na tožilstvu zavržena. V Svetovalnici Akcija! so v zvezi s tem vseskozi trdili, da sum ni bil raziskan.

Junija 2011 je policija dekličinemu očetu odvzela prostost, novembra pa se je začelo sojenje na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu, ki se je končalo 15. marca, ko je bil Kaker obsojen na tri leta in pol zapora.

Policija je ime in priimek ter sliko pogrešane deklice objavila novembra lani.