c S

Vlada danes o Acti, fiskalnem pravilu in pomladanski napovedi gospodarskih gibanj

15.03.2012 10:33 Ljubljana, 15. marca (STA) - Vlada naj bi danes obravnavala predlog sklepa, s katerim bi ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo kot pristojnemu organu naložila, naj do morebitne drugačne odločitve vlade ne vloži predloga za začetek postopka za ratifikacijo Acte. Na dnevnem redu sta tudi predlog zakona o fiskalnem pravilu in pomladanska napoved gospodarskih gibanj.

Kot piše v obrazložitvi predlaganega sklepa, se je vlada za zamrznitev postopka ratifikacije mednarodnega trgovinskega sporazuma za boj proti ponarejanju (Acta), odločila iz več razlogov. Med drugim se je po podpisu tega sporazuma ugotovilo, da mu strokovna kot tudi širša slovenska javnost nasprotuje. V času postopka podpisa ni bila opravljena javna predstavitev tako s civilno družbo in gospodarstvom, kot tudi niso bile dovolj natančno preučene vse možne posledice sporazuma.

Potem ko je vlada prejšnji četrtek sprejela predlog spremembe 148. člena ustave, s katerim bo Slovenija v skladu z medvladno pogodbo o fiskalnem paktu v ustavo vnesla fiskalno oziroma zlato pravilo, po katerem mora biti državni proračun uravnotežen ali v presežku, naj bi danes sprejela tudi spremljajoči ustavni zakon.

Vlada se bo danes seznanila s pomladansko napovedjo Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) o gospodarskih gibanjih. Umar je sicer konec januarja ocenil, da bo Slovenija letos beležila 0,2-odstotno gospodarsko rast, medtem ko je Evropska komisija februarja ocenila, da bo Slovenija letos zabeležila 0,1-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda.

Na dnevnem redu seje vlade so sicer še pregled ukrepov in reform za naslavljanje finančne in ekonomske krize po državah, informacija o pripravi predloga rebalansa za letošnje leto ter predlog novele zakona o gospodarskih družbah.