c S

Vlada predvidoma danes s formalnim predlogom za zlato pravilo

08.03.2012 09:40 Ljubljana, 08. marca (STA) - Vlada bo predvidoma danes sprejela formalni predlog besedila za dopolnitev ustave z zlatim fiskalnim pravilom, po katerem mora biti državni proračun uravnotežen ali v presežku. Cilj vlade je, da bi uravnotežen proračun dosegli čim prej oziroma še v tem mandatu.

Predsedniki parlamentarnih strank so v ponedeljek obravnavali delovni osnutek sprememb, ki jih je pripravila vlada. Premier Janez Janša je po srečanju povedal, da bo dopolnjen 148. člen ustave vseboval samo nujne opredelitve. Določal bo, da so proračuni v Sloveniji uravnoteženi ali v presežku, podrobneje pa bo izvajanje tega pravila določeno z ustavnim zakonom.

Zlato pravilo je temelj pogodbe o fiskalnem paktu, ki so jo minuli petek v Bruslju podpisali voditelji 25 članic EU. Pogodba naj bi dolgoročno okrepila proračunsko disciplino in pomagala preprečiti krize v prihodnje. Veljati bo začela, ko jo bo ratificiralo 12 članic območja evra, cilj pa je, da se to zgodi najpozneje 1. januarja 2013.

Cilj vlade je, da bi uravnotežen proračun dosegli čim prej, vsekakor še v tem mandatu, je v ponedeljek povedal Janša. Kot prvo nalogo je izpostavil rebalans letošnjega državnega proračuna, ki ga je vlada že začela pripravljati, v obravnavo v DZ pa ga namerava poslati konec marca. Na ministrstvu za finance so glede tega za STA v sredo pojasnili, da bo vlada pripravo rebalansa v okviru razprave med ministri danes obravnavala na interni ravni.

Za obravnavo po nujnem postopku pa naj bi vlada danes v obravnavo v DZ poslala tudi predloga novele zakona o dohodnini ter novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. S sprejemom se mudi, saj obe noveli prinašata davčne razbremenitve podjetij, samostojnih podjetnikov in posameznikov že za leto 2011. Vlada predlaga njuno uveljavitev najpozneje do konca marca, sicer bodo morali zavezanci poleg davčnega obračuna zahtevati še njegov popravek, kar pa bi podaljšalo in zapletlo davčni postopek.

Na dnevnem redu seje vlade je tudi novela zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, potem ko strategija upravljanja s kapitalskimi naložbami ni bila pravočasno sprejeta. Z njo želi urediti razpolaganje z naložbami vsaj za nujne primere, hkrati pa predlaga znižanje vrednosti naložb, s katerimi prosto razpolaga AUKN.

Po pričakovanjih bo vlada danes ustavila tudi projekt elektronskega cestninjenja.