c S

Štirje obtoženi v zadevi Čista lopata v zagovorih zavrnili obtožbe o podkupovanju

07.03.2012 15:22 Ljubljana, 07. marca (STA) - Na današnji obravnavi v zadevi Čista lopata so obtoženi Hilda Tovšak, Ivan Kroflič, Tomaž Žibert in Srečko Gabrič podali svoj zagovor in zavrnili obtožbe o podkupovanju. Preostali trije obtoženi zagovora niso želeli podati, dokler se ne bo zagovarjal tudi nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar, ki so ga izločili iz postopka, saj okreva po operaciji.

Obtoženi Dušan Črnigoj, Ivan Demšar in Borut Farčnik na ljubljanskem okrožnem sodišču danes niso želeli podati svojega zagovora, saj bodo to storili po zagovoru Zidarja. Nekdanji predsednik Primorja Črnigoj je pojasnil, da sta SCT in Primorje skupaj sodelovala pri pripravi ponudbe na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika, zato je njegov zagovor odvisen od zagovora Zidarja.

Vsi štirje obtoženi, ki so se danes zagovarjali, pa so zavrnili navedbe iz obtožnice, da naj bi šlo pri izbiri najboljšega izvajalca za podkupovanje zaposlenih na Kontroli zračnega prometa Slovenije.

Obtoženi Tomaž Žibert, ki je bil v času izvajanja zapisa zaposlen kot svetovalec na Kontroli zračnega prometa Slovenije in ga obtožnica bremeni sprejemanja podkupnin, je dejal, da nikoli od nikogar ni terjal nobene nagrade. Pojasnil je, da je bilo ves čas razpisa jasno, da zaradi težav ne bo izbran nobeden od ponudnikov. Dodal je, da je na pojasnjevalnem sestanku Tovšakovi pojasnil, da v Kontroli zračnega prometa Slovenije niso bili navdušeni nad Vegradovo ponudbo, saj je imel Vegrad že takrat težave s plačilno disciplino.

To je potrdila tudi nekdanja prva dama Vegrada, ki je dejala, da sama sicer ni sodelovala pri pripravi ponudb v Vegradu, za omenjen posel pa se je zanimala, ker jo je skrbelo, da bi bil razpis razveljavljen. Poudarila je, da je bila skozi cel postopek izbire izvajalca Vegradova ponudba najboljša, nikoli pa tudi ni dvomila, da Vegrad ne bi bil izbran. Ostro je zavrnila tudi obtožbe, da je Žibertu dala nagrado. Dodala je, da s tem ne bi ničesar pridobila, saj končna odločitev o izbiri izvajalca za izgradnjo kontrolnega stolpa ni bila zgolj Žibertova.

Kroflič, nekdanji vodja Vegradovega inženiringa, je pojasnil, da ga obtožnica bremeni treh zadev, ki pa so po njegovem mnenju neresnične. Pri tem je izpostavil, da v dokaznem postopku ni bilo dokazano sostorilstvo pri kaznivem dejanju dajanja podkupnine. Gabrič pa je dejal, da so bile mnoge Žibertove izjave iz telefonskih prisluhov narobe razumljene in vzete iz konteksta.

Obtoženi so se danes izrekli tudi do modificirane obtožnice, ki jo je na prejšnji obravnavi predstavila okrožna državna tožilka Bojana Podgorelec. Večina obtoženih je dejala, da obtožnico sicer "intelektualno razumejo", ne razumejo pa vsebinskih sprememb. Prav tako se nekateri do obtožnice niso želeli izreči, dokler se do nje ne izreče Zidar. Podgorelčeva je sicer ponovno pojasnila, da so v obtožnici le bolj jasno definirani postopki javnega razpisa.

Ob tem je Žibertov zagovornik Mitja Pavčič predlagal, da se kazenski postopek, ki je že bil zaključen, ponovno odpre. Žibert naj bi na svojem računalniku imel pomembne dokumente, ki še ni v dokaznem gradivu. Sodni senat je zato odločil, da ponovno odpre dokazni postopek, na prihodnji obravnavi v petek pa bo tako ponovno zaslišan nekdanji direktor Kontrole zračnega prometa Srečko Janša.