c S

Višje sodišče posredno pritrdilo ATVP glede globe lastnikom Istrabenza

07.03.2012 07:19 Ljubljana, 06. marca (STA) - Višje sodišče v Ljubljani je posredno pritrdilo odločbi o prekršku, ki jo je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) zaradi kršenja zakona o prevzemih leta 2009 izdala proti lastnikom Istrabenza in njihovim odgovornim osebam ter jih oglobila.

ATVP je lastnike Istrabenza oglobila, ker kljub preseganju prevzemnega praga v koprski družbi niso objavili prevzemne ponudbe. Agencija je namreč v postopku, ki ga je uvedla februarja 2009, ugotovila, da družbe Maksima Holding, NFD Holding, Finetol, Maksima Invest, Daimond in Fidina, ki obvladujejo 49,41-odstotni delež koprske družbe, niso objavile prevzemne ponudbe za Istrabenz, čeprav so delovale usklajeno in skupaj dosegale prevzemni prag v koprski družbi.

Kot so ob ugotovitvi prekrška navajali na ATVP, so se odgovorne osebe zavedale, da so družbe solidarno zavezane dati prevzemno ponudbo, saj so 19. marca 2008 sklenile pisni sporazum o izvajanju finančnega inženiringa, družbe pa so imele cilj pridobiti in utrditi nadzor v ciljni družbi Istrabenz, zaradi česar so od 19. marca 2008 delovale usklajeno, 21. marca 2008 pa so skupaj tudi dosegle prevzemni prag.

Zato je agencija lastnike Istrabenza oglobila v skupni višini 1,18 milijona evrov, njihove odgovorne osebe pa v skupni višini 25.000 evrov. Kazen Maksime Holdinga znaša 250.000 evrov, NFD Holdinga, Finetola, Maksime Invest in Fidine po 200.000 evrov, Daimonda pa 130.000 evrov. Odgovorne osebe so dobile kazen v višini 5000 evrov vsaka. Lastniki Istrabenza so se na odločbo ATVP pritožili.

Kot so danes sporočili iz ATVP, je ljubljansko višje sodišče v sodbi skoraj v celoti potrdilo sodbo prve stopnje zoper prevzemnike Istrabenza in s tem posredno pritrdilo odločbi ATVP o prekršku.

Ob tem so v agenciji navedli, da je višje sodišče pritrdilo le pritožbi odvetnika ene odgovorne osebe, ker je ugotovilo, da v času storjenega prekrška ni bila več direktor. Čas storitve prekrška je namreč spremenilo sodišče prve stopnje, pri tem pa ni ugotovilo, da omenjena odgovorna oseba takrat ni bila več direktor.

"V vsem drugem je Višje sodišče v Ljubljani pritožbe zavrnilo in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje. V slednji je Okrajno sodišče v Ljubljani potrdilo odločbo ATVP o prekršku zaradi kršitve zakona o prevzemih proti prevzemnikom Istrabenza," so še navedli v ATVP.