c S

O spremembi ustave glede oblikovanja vlade bo mnenje najprej podala skupina ustavnih pravnikov

06.03.2012 15:52 Ljubljana, 06. marca (STA) - Ustavna komisija DZ je oblikovala strokovno komisijo, ki bo pripravila gradivo za vsebinsko razpravo o spremembi ustave glede postopka oblikovanja vlade. V strokovni komisiji bodo ustavni pravniki Lojze Ude, Tone Jerovšek, Ciril Ribičič, Saša Zagorc in Janez Čebulj, delo strokovne komisije in parlamentarne komisije pa bo koordiniral Miro Cerar.

Člane strokovne skupine so predlagali v poslanskih skupinah Pozitivna Slovenija (PS), SDS, SD, Lista Virant in SLS, potem ko so se tako dogovorili poslanci na seji ustavne komisije DZ sredi februarja. Takrat so namreč začeli obravnavati predlog poslancev SDS za spremembo ustave, s katero želijo skrajšati postopek oblikovanja vlade in med drugim predlagajo tudi hkratno glasovanje o predsedniku vlade in ministrih. Do predloga so se tedaj opredelili le načelno.

Z razpravo o predlaganih spremembah bodo, kot je danes pojasnil predsednik ustavne komisije DZ Gregor Virant, nadaljevali po tem, ko bodo prejeli mnenje omenjene strokovne skupine.

Strokovno skupino pa bodo morda v prihodnje razširili tudi s strokovnjaki s področja javnih financ in makroekonomije, saj vlada pripravlja predlog, po katerem bi v ustavo zapisali tudi zlato fiskalno pravilo.

Borut Pahor (SD) je namreč dejal, da so predsedniki političnih strank dosegli soglasje o prioritetni obravnavi vpisa fiskalnega pravila v ustavo. Tako se je zavzel, da bi tudi v DZ potrebne procese na tem področju pospešili.

Branko Grims (SDS) je predlagal tudi razmislek o morebitni dopolnitvi danes oblikovane strokovne skupine z ekonomisti, ki bi se tako ukvarjala tudi s fiskalnim pravilom v ustavi. S takšno razširitvijo skupine so se strinjali še nekateri drugi poslanci, kot pravi Gašpar Gašpar Mišić (PS), je namreč potrebno, da so skupaj zbrani vsi strokovnjaki.

Nekateri pa so opozorili, da je treba najprej videti, kakšen bo vladni predlog. Roman Jakič (PS) se je zato zavzel, da se danes do tega še ne bi dokončno opredelili, ampak bi pustili odprto možnost za razmislek, ali se v zvezi s fiskalnim pravilom oblikuje posebna strokovna skupina ali pa se danes oblikovana skupina ustavnih pravnikov razširi.

Virant je tako napovedal, da bo poslanske skupine pozval, naj mu v enem tednu posredujejo svoje predloge glede oblikovanja strokovne skupine v zvezi s fiskalnim pravilom in razmislijo tudi o strokovnjakih s področja makroekonomije in javnih financ, ki bi bili vanjo vključeni.