c S

Svet Banke Slovenije z več sklepi za izvajanje zakona o hipotekarni in komunalni obveznici

28.02.2012 13:12 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Svet Banke Slovenije je danes med drugim sprejel več sklepov, potrebnih za izvajanje zakona o hipotekarni in komunalni obveznici, ki je začel veljati v soboto. Med drugim gre za pogoje za pridobitev dovoljenja za izdajo tovrstnih obveznic.

Svet je tako sprejel sklepe o pogojih za pridobitev dovoljenja za izdajanje hipotekarnih in komunalnih obveznic, o dokumentaciji za dokazovanje izpolnjevanja pogojev za imenovanje skrbnika kritnega registra, o usklajevanju kritnega premoženja z izdanimi hipotekarnimi in komunalnimi obveznicami, o pogojih za vključevanje izvedenih finančnih instrumentov v kritno premoženje in o vodenju evidenc kritnega registra.

Novi zakon o hipotekarni in komunalni obveznici je začel veljati v soboto. Zakon, ki ga je DZ sprejel 28. januarja, med drugim širi osnovo, ki jo lahko dajo banke in druge ustanove kot zastavo v zavarovanje, in sicer lahko zastavljajo tudi vrednostne papirje ter kredite države in lokalnih skupnosti. Novela tudi poenostavlja način izdajanja teh obveznic ter način zagotavlja kritnega premoženja.

Z zakonskimi spremembami naj bi slovenskim bankam omogočili, da zavarujejo svoje zadolževanje na medbančnem trgu s kakovostnimi papirji. Ta instrument naj bi bankam olajšal dostop do dolgoročnejše likvidnosti zlasti v letu 2012, ko se bodo banke še vedno soočale z zaostrenimi razmerami na finančnih trgih.

Svet Banke Slovenije je danes med drugim obravnaval še problematiko pasivnih obrestnih mer bank in sprejel odločitev, da bo Banka Slovenije povečano tveganje dobičkonosnosti z naslova pasivnih obrestnih mer upoštevala v okviru procesa ocenjevanja ustreznega notranjega kapitala bank. Sprejeti ukrep bo po prepričanju sveta banke spodbudil k še večji skrbnosti pri uravnavanju višine pasivnih obrestnih mer, kar bo pozitivno vplivalo tudi na posojilne obrestne mere.

Ukrep stopi v veljavo v začetku marca.

Svet Banke Slovenije je poleg tega zaradi ukinitve mesečnega poročila o knjigovodskem stanju računov na podlagi predpisanega kontnega okvirja sprejel oziroma spremenil še sklepa o poslovnih knjigah in letnih poročilih bank in hranilnic ter o poročanju posameznih dejstev in okoliščin bank in hranilnic, navodilo za izdelavo izkaza finančnega položaja, izkaza poslovnega izida in izkaza vseobsegajočega donosa ter izračuna kazalnikov poslovanja bank in hranilnic in spremembe navodila za izvajanje sklepa o poročanju monetarnih finančnih institucij.