c S

Slovenija ne bo zahtevala izločitve Vukasa

28.02.2012 07:49 Bruselj, 27. februarja (STA) - Vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec je hrvaško kolegico Vesno Pusić danes na srečanju v Bruslju seznanil, da Slovenija ne bo zahtevala izločitve hrvaškega arbitra Budislava Vukasa. Strinjala sta se s potrebo po obuditvi dela komisije za reševanje odprtih vprašanj in govorila o možnosti, da bi državi skupaj opredelili predmet spora arbitraže.

Erjavec, ki je po pogovoru povedal, da je hrvaško kolegico seznanil s tem, da Slovenija ne bo zahtevala izločitve Vukasa, je ob tem še spomnil, da je rok za odločitev o tem 1. marec.

Sicer sta se s hrvaško ministrico za zunanje in evropske zadeve strinjala, da bi bilo treba obuditi delo komisije za reševanje odprtih vprašanj. Med še preostalimi odprtimi vprašanji, ki naj bi jih obravnavala omenjena komisija, je Erjavec naštel Novo Ljubljansko banko, zemljiško knjigo in radioaktivne odpadke ter "še nekatera drobna vprašanja".

Pusićeva pa je v povezavi s to komisijo spomnila, da se je trikrat sestala v letu 2010, nato pa je sicer še naprej obstajala, vendar se ni sestajala, tako da obstaja možnost, da se ta dejavnost obnovi.

Ministra sta govorila tudi o arbitraži. Pusićeva je povedala, da so bili koraki glede arbitraže doslej uspešni in da "se gre naprej proti možnosti skupne opredelitve predmeta, o katerem mora odločiti mednarodno arbitražno sodišče".

"Kot veste, imata Hrvaška in Slovenija 12 mesecev časa, da skupaj ali vsaka zase opredelita točke, o katerih bo odločala mednarodna arbitraža," je dejala hrvaška ministrica.

Z Erjavcem sta po njenih besedah razpravljala o možnosti, da bi državi to napravili skupaj, kot sta skupaj uspešno izbrali člane arbitražnega sodišča. "Bomo videli, kako bo to šlo," je dodala.

Slovenski minister pa je v povezavi s tem pojasnil, da sta se danes "pogovarjala o tem, da bi opredelili vse, kar ni sporno, saj če bi znali vse to dobro opredeliti, bi sami po sebi dobili predmet spora".

Minister Erjavec je povedal tudi, da ga je hrvaška kolegica spraševala glede ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe in da ji je odgovoril, da Slovenija sicer ne bo prva, ki bo pogodbo ratificirala, a da "ne pričakuje, da bi bila ravno zadnja".

Erjavec je današnje pogovore s Pusićevo opisal kot "prijazno spoznavno srečanje" in dejal, da ga je hrvaška kolegica povabila na srečanje v Zagrebu, ki bo 19. marca. Tam bosta po njegovih besedah podrobneje govorila o vseh odprtih vprašanjih.

Minister je ob tem še poudaril, da je pomembno rešiti še preostala odprta vprašanja ter ohraniti prijateljske odnose brez incidentov in napetosti.