c S

Vlada danes o predlogu novele zakona o državni upravi

23.02.2012 09:24 Ljubljana, 23. februarja (STA) - Vlada bo na današnji seji po nujnem postopku obravnavala predlog novele zakona o državni upravi, s katerim bi se uresničila združevanja in premeščanja različnih organov, kot jih predvideva že januarja sprejet zakon o vladi. Med drugim novela zakona vsebuje tudi prenos tožilstva z ministrstva na pravosodje na ministrstvo za notranje zadeve.

Če bo vlada zakon o državni upravi potrdila in upoštevala koalicijsko pogodbo, bo med drugim premestila tožilstvo pod okrilje ministrstva za notranje zadeve ter uredila področja gospodarske diplomacije, službe vlade za lokalno samoupravo in ukinitve oziroma razdružitve uradov, denimo urada za verske skupnosti in urada za narodnosti.

Najkasneje v treh mesecih po imenovanju mora namreč nova vlada zakon o državni upravi uskladiti s sprejetimi spremembami zakona o vladi, vendar se v koaliciji hkrati odločajo tudi o morebitnih spremembah koalicijske pogodbe, predvsem pri vprašanju prenosa tožilstva.

Ravno o tem je v sredo zvečer razpravljal svet Liste Virant. Vodstvo stranke je potrdilo predlog ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča, ki je predlagal spremembo koalicijske pogodbe in zakona o vladi na način, da bi se tožilstvo ohranilo pod pristojnostjo pravosodnega ministrstva. Tako bo Lista Virant koaliciji predlagala spremembo koalicijske pogodbe.

Na dnevnem redu vlade bo sicer med drugim tudi poročilo o stanju ob primopredaji po ministrstvih in vladnih službah.