c S

Slovenija dobila deseto vlado

13.02.2012 07:27 Ljubljana, 10. februarja (STA) - Pred državnim zborom je danes priseglo 11 ministrov in ministrica, ki bodo sestavljali deseto slovensko vlado pod vodstvom Janeza Janše (SDS). Po izvolitvi ministrske ekipe iz vrst SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi je Janša kot glavni izziv izpostavil izhod Slovenije iz krize, mandat nove vlade pa bo po njegovih besedah vse prej kot jubilejen.

"To je dejansko protikrizna vlada in ekipa," je dejal Janša, ki je vlado v podobni sestavi (manjkala je le Lista Virant), že vodil med leti 2004 in 2008. Po njegovih besedah se tudi zavedajo, da nekatere stvari, ki bi bile morda v drugih, "bolj normalnih časih v ospredju, zdaj pač ne bodo", a se bodo trudili, da "tudi zdaj nič ne bo ostalo pozabljeno".

Kot prioriteto je napovedal konsolidacijo javnih financ v tem letu, šele nato bodo sledili predlogi reform, ki bodo poskrbeli za dolgoročnejšo stabilnost javnofinančne slike.

Če je Janša prvič vlado vodil v času konjunkture, pa ga tokrat čakajo precej ostrejše gospodarske in finančne razmere. Janša je napovedal znižanje proračunskih odhodkov za deset odstotkov, hkrati pa tudi nekatere davčne stimulacije za spodbuditev gospodarstva.

Za javne finance bo v novi vladi skrbel minister iz kvote Liste Virant Janez Šušteršič, za gospodarski razvoj pa prvak SLS Radovan Žerjav. Eno od ključnih pri skrbi za izhod iz krize bo še ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki ga bo vodil član SDS Andrej Vizjak, sicer gospodarski minister v prvi Janševi vladi.

Poleg omenjenih bodo v Janševi vladi, ki je po številu ministrstev sicer najmanjša v zgodovini Slovenije, sedeli iz kvote SDS še minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, minister za izobraževanje, kulturo, znanost in šport Žiga Turk ter minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač. Iz kvote Liste Virant bo minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, iz kvote SLS minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, iz kvote DeSUS prvak stranke in zunanji minister Karl Erjavec ter minister za zdravje Tomaž Gantar, dva ministra pa bo imela tudi najmanjša koalicijska stranka NSi, in sicer ministra za obrambo Aleša Hojsa in ministrico brez listnice, odgovorno za zamejce in Slovence po svetu, predsednico NSi Ljudmilo Novak.

Slovenija je tako po treh letih vladavine levo-sredinske vlade in premiera iz vrst socialnih demokratov Boruta Pahorja, dobila pretežno desnosredinsko vlado.

Kot je Janša napovedal že ob svoji izvolitvi za mandatarja, bo v tem mandatu manj novinarskih konferenc, kot so jih bili mediji navajeni v času Pahorjeve vlade, danes pa je dodal, da bo vlada obravnavala le dobro pripravljena in usklajena gradiva. Kar se tiče sodelovanja v koaliciji pa pravi, da je zanje koalicijska pogodba zakon, ne pa tudi beton, ki se ga ne bi dalo spreminjati.

Janša je napovedal tudi, da bo opozicijskima Pozitivni Sloveniji in SD predlagal sodelovanje v okviru partnerstva za razvoj. Predsednik prve Zoran Janković ponudbe ne komentira, dokler je ne vidi, v SD pa pravijo, da bodo ključne projekte podprli, če bodo usklajeni s socialnimi partnerji.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant je danes po imenovanju vlade dejal, da bo bodo v DZ poskrbeli, da se bodo vsi predlogi, ki jih bo vlada poslala v DZ, hitro in učinkovito sprocesirali, hkrati pa bo delo tudi demokratično.

Da se bo nova vlada dela lotila takoj, kaže tudi dejstvo, da se je pozno popoldne že sestala na ustanovni seji, primopredaje med bivšimi in novimi ministri pa bodo večinoma potekale v soboto in ponedeljek.

Ob primopredaji poslov med nekdanjim in aktualnim premierom se je Janša Pahorju zahvalil za vse vložene napore na položaju predsednika vlade in predlagal sodelovanje med pozicijo in opozicijo v dobro vse Slovenije.

"Kot državljan in kot politični voditelj, ki ostaja v slovenskem javnem in političnem prostoru, se oziram v prihodnost in se mi porajajo številna vprašanja. Glede nečesa pa sem trdno prepričan - da skupaj lahko uspemo in da skupaj lahko premagamo tudi najtežje ovire na poti do tega, da Slovenija v 21. stoletju postane država, v kateri bo vsakdo doma," je v skupni izjavi za javnost ob primopredaji poslov dejal zdaj že nekdanji premier Pahor.

Pahor je Janši zaželel uspešno delo na položaju predsednika slovenske vlade. "Njegov uspeh je tudi naš skupen uspeh," je dejal.

Janša pa je dejal, da se po eni strani zavedajo "izzivov, ki so pred nami, tudi težkega časa in problemov, ki jih bo potrebno reševati, zavedam pa se, da tudi vam ni bilo lahko," je Pahorju dejal Janša.

"Slovenija je vstopila v krizne čase ravno ob začetku vašega mandata. Marsikaj, kar je bilo v tem času narejeno, je tudi delilo naša mnenja. Nismo se pri mnogih stvareh strinjali, pri mnogih smo se," je povedal Janša. Pri tem se je strinjal s Pahorjem, "da je treba zaupati v slovenske ljudi".

Izvolitev vlade je pozdravil tudi predsednik republike Danilo Türk in v telefonskem pogovoru z Janšo poudaril, da so pred vlado zelo zahtevni izzivi, ki terjajo učinkovito delo in sodelovanje na vseh ravneh odločanja. Janši je zaželel uspešno delo in dejal, da se bo dosledno zavzemal za sodelovanje v skupno dobro ter za krepitev zaupanja med političnimi organi in civilno družbo, saj lahko le odprt dialog prispeva k skupnemu napredku.

Predsednik republike je predsednika in člane vlade ob tej priložnosti tudi povabil na sprejem, ki bo v začetku prihodnjega tedna.

Imenovanje nove vlade je spremljala predvsem polemika o reorganizaciji ministrstev, združitev ministrstva za kulturo z resorji kulture, izobraževanja in športa so spremljale tudi nekatere peticije in protesti kulturnikov, zaradi prenosa tožilstva v pristojnost ministrstva za notranje zadeve pa nad zakonom o vladi visi tudi možnost ustavne presoje, če se tožilstvo ne vrne nazaj pod okrilje ministrstva za pravosodje.