c S

Poročilo Ovseja o zadnjih volitvah v Sloveniji z opozorili in pohvalami

09.02.2012 07:32 Ljubljana/Varšava, 08. februarja (STA) - Urad Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR), ki je lani nadziral predčasne parlamentarne volitve v Sloveniji, v poročilu ugotavlja, da ima Slovenija dober pravni okvir, ki zagotavlja izvedbo demokratičnih volitev. Hkrati pa je opozoril na nekaj pomanjkljivosti.

Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so k opazovanju volitev povabile slovenske oblasti. Opazovalno misijo je vodila Audrey Glover, v njej pa je bilo šest mednarodnih strokovnjakov za volitve iz šestih držav Ovseja. Poročilo o poteku državnozborskih volitev 4. decembra lani je Ovse na svojih spletni strani objavil v torek.

Kot ugotavljajo mednarodni opazovalci, volilne komisije delujejo učinkovito in nepristransko, širok nabor kandidatov za poslance, med katerimi je bilo tudi veliko predstavnikov novih strank, pa je volivcem zagotavljal veliko možnosti izbire.

Kot posebnost državnozborskih volitev v Sloveniji izpostavljajo zagotavljanje dvojne volilne pravice pripadnikom italijanske in madžarske narodne skupnosti, ki jo ti imajo poleg zagotovljenih dveh sedežev v DZ. Dvojna volilna pravica je v nasprotju z osnovnimi načeli Ovseja, ki določajo enako volilno pravico, in je v nasprotju z dobrimi praksami v mednarodnem prostoru, navajajo opazovalci.

V poročilu so kritični do ureditve na področju financiranja strank in volilne kampanje, saj ocenjujejo, da je sistem netransparenten in da ni zagotovljenega instituta, ki bi bil pristojen za temeljit nadzor financiranja. Ugotavljajo pa, da je bil osnutek zakonodaje, ki bi zagotovil večjo preglednost in odgovornosti na tem področju, že pripravljen, a ga DZ še ni sprejel.

Ženske so v političnem življenju Slovenije slabo zastopane, se pa njihov delež v zadnjih desetih letih počasi povečuje. Med kandidati za poslance je bilo 43 odstotkov žensk, s čimer je bila izpolnjena kvota, odstotek izvoljenih kandidatk pa se je s 13 odstotkov na volitvah v letu 2008 povečal na 31 odstotkov na volitvah 2011.

Opazovalci so spremljali tudi volilno kampanjo, ki je bila večinoma osredotočena na gospodarske teme, pomembno vloga pa so tokrat v kampanji imela socialna omrežja. Med drugim so opazili pritožbe nekaterih strank glede zagotavljanja enakih pogojev pri zastopanosti v medijih in opozorili na šibke točke na tem področju.

Kljub temu da je slovenska zakonodaja urejena na način, ki invalidom omogoča sodelovanje na volitvah, pa izvedeni ukrepi ne zagotavljajo vedno diskretnosti oddajanja glasov. Prav tako se pojavljajo primeri, da volišča niso dostopna invalidom, opozarjajo opazovalci Ovseja.

Začasni rezultati volitev so bili po ugotovitvah opazovalcev objavljeni hitro in pregledno. So pa ocenili, da bi spletna objava rezultatov po posameznih voliščih prispevala k večji transparentnosti volilnega procesa.

Opazovalci so opozorili še na pravne pomanjkljivosti za spremljanje volitve s strani mednarodnih opazovalcev, čeprav so imeli zagotovljene vse pogoje za delo.

Ugotovitve, objavljene v 27 strani dolgem poročilu, nakazujejo možnosti za nadaljnje izboljšanje volilnega postopka, navajajo v Ovseju, kjer so v zvezi s tem pripravljeni sodelovati s slovenskimi oblastmi.