c S

Evropsko sodišče za človekove pravice podprlo svobodo medijev

07.02.2012 14:12 Strasbourg, 07. februarja (STA) - Evropsko sodišče za človekove pravice je danes v obravnavi prvih tovrstnih primerov v zgodovini sodišča podprlo pravico medijev do poročanja o slavnih osebnostih, poročajo tuje tiskovne agencije. Zavrnilo je namreč tožbo monaške princese Caroline, vloženo zaradi objave fotografij njenih počitnic v nemških revijah Frau im Spiegel in Frau Aktuell.

Princesa Caroline in njen mož, hannovrski princ Ernst August, sta namreč na Evropskem sodišču za človekove pravice vložila tožbo proti nemškima revijama, ki sta med letoma 2002 in 2004 objavila fotografije z njenih počitnic v St. Moritzu in članek o bolezni njenega očeta, monaškega princa Rainierja.

Tožbo so sicer pred tem obravnavala nemška sodišča, ki pa so razsodila v prid medijev, pri čemer so se sklicevala na svobodo tiska. Njihovo odločitev je danes podprlo tudi sodišče v Strasbourgu, ki je razsodilo, da je nemško sodišče pri odločanju upoštevalo tako pravice medijev kot pravico tožeče stranke do zasebnosti.

Svobodo medijev je evropsko sodišče podprlo tudi v primeru tožbe, ki jo je vložila nemška medijska korporacija Axel Springer, ki ima v lasti nemški časnik Bild. Skupina Axel Springer se je na sodišče v Strasbourgu obrnila zaradi nestrinjanja z razsodbo nemškega sodišča. Slednje je Bildu prepovedalo poročanje o aretaciji nemške televizijske zvezde Bruna Eyrona zaradi posedovanja kokaina, potem ko je Eyron zaradi članka na to temo, objavljenega v Bildu, tožil časnik.