c S

Finančno ministrstvo: Z zavrnitvijo novele zakona o javnih financah izgubljamo dragoceni čas

07.02.2012 14:11 Ljubljana, 07. februarja (STA) - S tem ko DZ v četrtek ni podprl novele zakona o javnih financah, s katero naj bi po predlogu vlade Boruta Pahorja uzakonili ukrepe za zagotavljanje vzdržnosti javnih financ, se je reševanje vprašanja vsebine fiskalnega pravila v slovenskem pravnem redu odložilo za nekaj dragocenih mesecev, opozarjajo na finančnem ministrstvu.

Predlog novele zakona o javnih financah je v okviru fiskalnega pravila predvidel omejitev dolga države na 48 odstotkov BDP, pri čemer naj bi se ne upoštevalo zadolževanje za vzdrževanje stabilnosti evra ter za predfinanciranje izvrševanja proračuna za prihodnji dve leti, kar skupaj znese dodatne več kot tri odstotke BDP.

Ob oceni, da naj bi konsolidiran dolg države v letu 2011 znašal 47,7 odstotka BDP, to seveda pomeni, da predlagana višina dolga ne more biti pravi razlog za zavrnitev predloga novele zakona v DZ, pravijo na ministrstvu. Ob tem dodajajo, da je vlada naknadno, ko je bil predlog novele zakona že v obravnavi v DZ, ob upoštevanju razvoja pogajanj za medvladno pogodbo o fiskalnem paktu oblikovala nov predlog fiskalnega pravila, ki pa ne temelji več izključno na dolgu države, temveč na zniževanju strukturnega primanjkljaja.

Zato sta predstavnika finančnega ministrstva predsednika odbora DZ za finance in monetarno politiko Andreja Širclja prosila, naj z vsebino predlagane rešitve seznani koalicijske partnerje in predlog dopolnila obravnava na seji odbora. A žal se je "nova koalicija odločila, da ignorira ta strokovno utemeljen predlog in prepreči vsebinsko razpravo o predlaganih rešitvah", ugotavljajo na ministrstvu.

Kot dodajajo, je predlog novele zakona o javnih financah predstavljal dobro osnovo za vsebinsko razpravo v DZ, ki pa je žal ni bilo. DZ je predlog ocenil kot neprimeren za nadaljnjo obravnavo, s tem pa se je reševanje vprašanja vsebine fiskalnega pravila v slovenskem pravnem redu le odložilo za nekaj dragocenih mesecev.