c S

Gorenak zagotovil samostojnost tožilstva, napovedal pa prekinitev pogodbe za stavbo NPU

07.02.2012 13:05 Ljubljana, 07. februarja (STA) - Kandidat za notranjega ministra Vinko Gorenak (SDS) je na današnji predstavitvi pred matičnim odborom DZ zagotovil, da bo v primeru, če bo on prevzel omenjeni resor, samostojnost tožilstva zajamčena. Pred odborom je napovedal še odpravo sodne preiskave v predkazenskem postopku ter možno selitev NPU na Litostrojsko cesto.

Gorenak je veliko časa v skoraj uro trajajoči predstavitvi namenil prav tožilstvu, ki z novim zakonom o vladi prehaja pod notranje ministrstvo. Izpostavil je, da tožilstvo v ustavi ni določeno kot del pravosodja, a da ustava hkrati odpravlja vse bojazni, da bi bilo tožilstvo sedaj podrejeno policiji. Kot je dejal, so tožilci in tožilstvo samostojni, ne pa tudi tožilska organizacija, kar je po njegovem mnenju slabo.

Po njegovih besedah "nihče na tem svetu" ne sme vplivati na odločanje tožilcev, pri tem pa da niso pomembna imena, ali gre za "Janeza, Zorana ali Vinka". Napovedal je, da tožilce ne bodo nikoli spraševali, zakaj so sprejemali posamezne odločitve, saj mora to "ostati sveto in nedotaknjeno". A na področje neodvisnosti ne sodijo "okostnjaki, ki padajo iz omare", je dodal, saj da ne želi, da bi prišli do tega, "ko nam pade iz omare 300 spisov, pa nismo vedeli, da so nam zastarali".

Gorenak je nadaljeval, da smo skoraj edina država, ki pozna sodno preiskavo v predkazenskem postopku, kar bo treba počasi odpraviti in uvesti policijsko-tožilsko preiskavo. Prav tako treba nadaljevati z zniževanjem števila mrtvih na cesti, je prepričan Gorenak.

Kandidat za ministra se je ustavil tudi pri vprašanju najema stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Njegovo izhodišče je najnižji strošek za državljane, pravi. Spomnil je na stavbo na Litostrojski cesti v Ljubljani, ki je bila zgrajena za namene policije, "noter pa so vremenarji" oz. zaposleni z ministrstva za okolje. Sedaj bo treba najprej ugotoviti, pod kašnimi pogoji prekiniti pogodbo za najem stavbe na Dimičevi, nato pa preveriti možnost selitve tistih, ki so sedaj v stavbi, na drugo lokacijo ter skušati preseliti policijo tja, "saj je stavba zgrajena zanjo".

Gorenak sicer meni, da mora NPU ostati, spremenit pa se mora njegov položaj, način imenovana direktorja in status, saj da mora biti podrejen kriminalistom, ne pa ministru.