c S

Slovak Tomka postal novi predsednik ICJ

07.02.2012 07:14 Haag, 06. februarja (STA) - Slovaški sodnik Peter Tomka je bil danes izvoljen za novega predsednika Meddržavnega sodišča v Haagu (ICJ). Tomka je nasledil Japonca Hisašija Ovado, so sporočili iz Haaga. Na položaj podpredsednika sodišča je bil izvoljen mehiški sodnik Bernardo Sepulveda-Amor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

55-letni Tomka se je 15-članskemu sodišču pridružil leta 2003 in je v času predsedovanja Ovade zasedal položaj podpredsednika sodišča. Ta položaj bo po novem prevzel Mehičan Sepulveda-Amor, ki je član sodišča postal leta 2006.

Sodišče s sedežem v Haagu je bilo ustanovljeno leta 1945. Njegova glavna naloga je reševanje sporov med državami. Na sodišču je tako med drugim medsebojna tožba Hrvaške in Srbije zaradi genocida med zadnjo vojno.

Predsednik ICJ pa ima vlogo tudi po arbitražnem sporazumu o meji, ki sta ga sklenili Slovenija in Hrvaška, in sicer pri imenovanju arbitrov. Državi sta sicer že izbrali vseh pet članov arbitražnega sodišča, a bi predsednik ICJ lahko imel vlogo pri morebitni zahtevi po izločitvi katerega od arbitrov.