c S

Hrvaška obvestila Bruselj in Ljubljano o svojem arbitru

02.02.2012 07:25 Zagreb/Ljubljana, 01. februarja (STA) - Hrvaška je v torek Slovenijo in Evropsko komisijo uradno obvestila, da bo Budislav Vukas hrvaški član arbitražnega sodišča, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, je STA danes izvedela na hrvaški vladi. S tem je končan postopek izbire petčlanskega arbitražnega sodišča.

Slovensko zunanje ministrstvo je za STA danes potrdilo, da so sprejeli noto, v kateri je o tem hrvaški premier Zoran Milanović uradno obvestil slovenskega premiera, ki opravlja tekoče posle, Boruta Pahorja.

Slovenija je ime svojega arbitra, Jerneja Sekolca, sicer podpredsednika londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in člana stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, sporočila Evropski komisiji in Hrvaški v ponedeljek. Državi pa sta se že 17. januarja dogovorili o predsedniku in dveh članih arbitražnega sodišča s seznama Evropske komisije. Predsednik sodišča bo Francoz Gilbert Guillaume, člana pa Nemec Bruno Simma in Britanec Vaughan Lowe.

S tem je končan postopek izbire petčlanskega arbitražnega sodišča, ki bo na podlagi utemeljitev strani odločalo o meji med državama. Po arbitražnem sporazumu obstaja tudi možnost, da državi v 30 dneh po uradni seznanitvi z nacionalnim arbitrom izpodbijata imenovanje. Profesor mednarodnega prava Marko Pavliha je nedavno pozval Slovenijo, naj zaradi pristranskosti zahteva izločitev Vukasa, a ni znano, kako se bo Ljubljana odločila. Na današnje vprašanje glede tega STA ni dobila odgovora.

V odzivu na poziv Pavlihe je sicer MZZ pred dnevi sporočil, da bo Slovenija po uradnem imenovanju Vukasa skrbno ocenila razloge in možne posledice zahteve po izločitvi ter na podlagi te ocene tudi sprejela najboljšo rešitev. Dodali so še, da zunanje ministrstvo dobro pozna stališča hrvaških mednarodnih pravnikov do slovensko-hrvaškega mejnega vprašanja, kar bo tudi pomemben element pri sprejemanju končne odločitve.