c S

EBRD napoveduje Sloveniji recesijo

31.01.2012 14:46 Dunaj, 31. januarja (STA) - Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) Sloveniji napoveduje recesijo. Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se bo v letu 2012 skrčil za 1,1 odstotka, je zapisala v poročilu o tranziciji za leto 2011. V povprečju pa se bo stopnja rasti v tem delu Evrope bo upočasnila z lanskih 4,8 na 3,1 odstotka.

Kriza evra, za katero še vedno niso našli rešitve, bo letos zavirala gospodarsko rast v državah vzhodne in srednje Evrope, napoveduje EBRD v poročilu, ki so ga danes predstavili na Dunaju.

"Smo nekaj bolj pesimistični glede posledic krize evra v sosednji regiji," je poročilo po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA predstavil ekonomist pri EBRD Jeromin Zettelmeyer. A z izjemo Madžarske in Slovenije v teh državah ni pričakovati recesije, je dodal.

Madžarski EBRD napoveduje skrčenje obsega BDP v letu 2012 za 1,5 odstotka. Krepkejše rasti kot lani pa se lahko nadejajo le Rusija (4,2 odstotka), Azerbajdžan (3,5 odstotka) in Hrvaška (en odstotek).