c S

V ZNP protestirajo proti spremembam statuta RTVS

31.01.2012 11:10 Ljubljana, 31. januarja (STA) - V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) protestirajo zaradi sprememb statuta Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Ob tem predlagajo, da naj "o politično motiviranih posegih na javnem zavodu" razpravlja parlamentarni odbor za izobraževanje in kulturo, ki je pristojen za medije.

V združenju namreč menijo, da je v ozadju sprememb statuta ukinitev delovnega mesta odgovornega urednika Multimedijskega centra (MMC) RTVS ter politični obračun z odgovornim urednikom MMC Urošem Urbanijo.

V ZNP opozarjajo, da je programski svet RTVS spremembe statuta sprejel kljub temu, da je v sredini januarja potekel mandat osmim članom sveta, DZ pa novih članov še vedno ni imenoval. "Tako je o spremembah statuta in ukinitvi odgovornega urednika enega od medijev javne RTVS odločila manjšina programskega sveta, v katerem imajo večino tisti, ki jih je izvolil državni zbor v prejšnjem sklicu," opozarjajo v ZNP.

Tako združenje poziva DZ, naj čim prej imenuje preostalih osem programskih svetnikov, o spornih spremembah statuta RTVS pa naj potem celovit programski svet odloča znova.

Programski svet RTVS je dal soglasje k spremembam statuta zavoda 24. januarja, nadzorni svet zavoda pa jih je dan za tem potrdil. Spremenjeni statut RTVS, ki bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu, med drugim predvideva reorganizacijske spremembe MMC.

Ta bo po pojasnilih vodstva zavoda reorganiziran v uredništvo za nove medije, ki bo še naprej ustvarjalo lastne vsebine, vendar z večjim poudarkom na povezovanju z radijskimi in televizijskimi uredništvi. Spletne vsebine bodo na dolgi rok lahko pripravljali tudi radijski in televizijski novinarji, odgovornost za posamezne vsebine pa bodo prevzeli odgovorni uredniki uredništev, v katerih bodo vsebine nastajale.

Predlog sicer predvideva tudi več drugih sprememb - med drugim preoblikovanje organizacijske enote Glasbeni programi, ki je doslej delovala pod okriljem Radia Slovenija, v samostojno organizacijsko enoto z neposredno podrejenostjo generalnemu direktorju. Prav tako pa se nekatere določbe statuta usklajujejo z zakonodajo.