c S

Hrvaška bo kmalu potrdila Vukasa za svojega člana arbitražnega sodišča

31.01.2012 11:17 Zagreb, 31. januarja (STA) - Hrvaška bo v skladu z arbitražnim sporazumom v prihodnjih dneh uradno obvestila Evropsko komisijo in Slovenijo, da je Budislav Vukas hrvaški arbiter na arbitražnem sodišču, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, je za STA potrdil tiskovni predstavnik hrvaškega zunanjega ministrstva Berislav Živković.

Na sedežu hrvaške diplomacije niso mogli potrditi, ali bodo Vukasa uradno predstavili kot arbitražnega sodnika že danes ali v sredo, sicer pa so napovedali, da bo vse v skladu z arbitražnim sporazumom, ki določa, da morata državi v 15 dneh po opravljenih imenovanjih predsednika in dveh članov arbitražnega sodišča s seznama Evropske komisije imenovati še po enega člana arbitražnega sodišča.

Rok za uradni predlog predstavnika držav za člana arbitražnega sodišča se bo iztekel ta teden, saj sta se državi o imenovanju omenjenih članov arbitražnega sodišča s seznama komisije dogovorili 17. januarja. Takrat sta se dogovorili, da bo predsednik sodišča Francoz Gilbert Guillaume, preostala člana pa Nemec Bruno Simma in Britanec Vaughan Lowe.

Slovenija je v ponedeljek uradno obvestila Evropsko komisijo in Hrvaško, da je slovenski arbiter Jernej Sekolec, sicer podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Sekolca je državni zbor potrdil septembra 2011.

Hrvaška je imenovala strokovnjaka za pomorsko pravo Vukasa za člana arbitražnega sodišča oktobra lani. Ko bodo o tem uradno obvestili Bruselj in Ljubljano, se bo oblikovalo petčlansko arbitražno sodišče, ki bo na podlagi utemeljitev strani odločalo o meji med državama.

Profesor mednarodnega prava Marko Pavliha je nedavno pozval, naj Slovenija zahteva izločitev Vukasa zaradi njegove pristranskosti, vendar pa še ni znano, kako se bo Ljubljana odločila.