c S

Ko Kim Dotcom sreča Jurija Žureja

31.01.2012 07:25 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Evropski uradniki imajo polne roke dela s proučevanjem sporazuma ACTA, ki so ga sklenile evropska komisija in 22 članic EU. Na gospodarskem ministrstvu niso odgovorili na vprašanja, kot so, zakaj so podpisali sporazum in ali so proučili morebitne vplive sporazuma na slovensko gospodarstvo, pišeta Novica Mihajlović in Jure Ugovšek v Financah.

"Vsaka pogodbenica sprejme ali ohrani postopke v zvezi z uvoznimi in izvoznimi pošiljkami, v skladu s katerimi lahko njeni carinski organi na lastno pobudo ukrepajo in začasno prekinejo prepustitev sumljivega blaga," pravi sporazum ACTA. Beseda sumljivo ima po izkušnjah vsakega, ki je večkrat prečkal carino, lahko zelo širok pomen. Ali bodo zdaj cariniki proučevali generična zdravila?

Nagajanje pri prostem pretoku generičnih zdravil na paradna konja slovenskega gospodarstva Krko in Lek, po besedah analitika Alte Invest Mateja Šimnica, zaradi morebitnih težav indijskih tekmecev lahko vpliva celo pozitivno. A kot opozarja direktor vladnega Urada RS za intelektualno lastnino Jurij Žurej, strah za slovensko gospodarstvo obstaja, ker ga ni nihče nič vprašal in ni imelo priložnosti dati svojih pripomb. Takšen sporazum bi se predvsem zaradi morebitnega omejevanja proste trgovine v času krize moral obravnavati javno, skleneta komentatorja.