c S

Kampanja Za vse družine: Predlogi Družinske pobude niso kompromis

31.01.2012 07:21 Ljubljana, 30. januarja (STA) - V kampanji Za vse družine so presenečeni nad današnjimi predlogi Družinske pobude, saj je bil družinski zakonik sprejet že junija lani. Po njihovem mnenju namreč predlogi Družinske pobude niso kompromis, ampak pomenijo ohranitev zdajšnjega protiustavnega stanja.

V kampanji Za vse družine obžalujejo, da nasprotniki družinskega zakonika "na tak način izigravajo voljo 48.380 državljank in državljanov in spet zlorabljajo instrumente pravne države".

Ob tem so zapisali, da jih ne čudi, da je do tega njihovega preobrata prišlo prav v trenutku, ko kar tri javnomnenjske raziskave nakazujejo, da bi večina volivk in volivcev podprla nov družinski zakonik. Sicer pa so se v omenjeni kampanji tako kot ves čas javne razprave vedno pripravljeni pogovarjati in vedno bomo zagovarjali človekove pravice za vse.

Društvo Družinska pobuda je pripravilo kompromisni predlog zakonika s petimi točkami sprememb, ki se nanašajo na opredelitev zakonske zveze in zunajzakonske skupnosti, ter ga poslalo vsem parlamentarnim strankam in Civilni iniciativi za družino in pravice otrok ter kampanji Za vse družine.

V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok pa so se nato odločili, da podpisov za razpis referenduma ne bodo vložili v državni zbor, dokler ne bo jasno, ali so politične stranke pripravljene na tak kompromis. Kot je sporočil vodja civilne iniciative Aleš Primc, želijo dati kompromisu glede družinskega zakonika priložnost.