c S

Delničarji Pivovarne Laško zavrnili dokapitalizacijo, podprli oblikovanje pogodbenega koncerna

31.01.2012 07:18 Laško, 30. januarja (STA) - Delničarji Pivovarne Laško so na današnji skupščini v Laškem zavrnili predloge tako uprave kot Kada in družbe KS Naložbe glede dokapitalizacije. Podali pa so soglasje k oblikovanju pogodbenega koncerna, s čimer se ni strinjala NLB, ki nima glasovalnih pravic, in je napovedala odpoklic vseh posojil Laškemu.

Skupščina, na kateri je bilo navzočega 78,29 odstotka kapitala, tako ni podprla predloga uprave Laškega o povečanju osnovnega kapitala za največ 36,5 milijona evrov na največ 73 milijonov evrov. Zavrnila je tudi predlog Kapitalske družbe (Kad), ki je kot 7,06-odstotna lastnica pivovarne predlagala dokapitalizacijo v višini do 18,2 milijona evrov. Skupščina je ob tem zavrnila še nasprotni predlog družbe KS Naložbe, da bi se dokapitalizacija izvedla v treh, ne le dveh krogih.

Delničarji pa so podali soglasje k pogodbi o oblikovanju pogodbenega koncerna, po kateri bosta Pivovarna Union in Radenska postali odvisni družbi, Pivovarna Laško pa njuna obvladujoča družba. Ob tem so tudi soglašali, da se člani nadzornega sveta Pivovarne Laško lahko imenujejo tudi v uprave in nadzorne svete odvisnih družb.

Ob tej točki je predsednik skupščine Stojan Zdolšek prebral pismo Nove Ljubljanske banke (NLB), ki je največja lastnica in največja upnica Pivovarne Laško. V pismu je znova nasprotovala ustanovitvi pogodbenega koncerna in napovedala, da bo v primeru sprejema tega sklepa odpoklicala vsa posojila, ki jih je izdala Pivovarni Laško.

Po oceni predsednika uprave Pivovarne Laško Dušana Zorka je teh posojil za 90 do 100 milijonov evrov. Sam sicer meni, da bo NLB pred uresničitvijo napovedane grožnje o tem še enkrat premislila.

Delničarji Pivovarne Laško na skupščini na predlog uprave oz. nadzornega sveta niso odločali o podaji soglasja za prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Skupščina se je tako le seznanila z vsebino kupoprodajne pogodbe za Mercator. Laščani so sicer skoraj 24-odstotni lastniki Mercatorja in svoj delež prodajajo skupaj s konzorcijem bank.

Skupščina pa je pozvala banke upnice, da se z matično družbo in skupino Laško do konca marca dogovorijo o celostnem dolgoročnem reprogramu finančnih obveznosti pod ugodnimi tržnimi pogoji. Reprogram naj bi tako vseboval moratorij na odplačilo glavnic, ki bi zapadle do prejema kupnine iz naslova prodaje naložbe v Mercator ali do izvedbe dokapitalizacije Pivovarne Laško, vendar ne dlje kot do konca junija 2013.

Delničarji so podprli še sklep o višini sejnin za udeležbo nadzornikov na sejah nadzornega sveta in za člane komisij nadzornega sveta.

Na to točko dnevnega reda je Društvo mali delničarji podalo nasprotni predlog, ki se je nanašal na omejitev letnih pavšalov za nadzor odvisnih družb v primeru hkratnega nadzora matične in odvisnih družb. Ker je bil sprejet predlog nazornega sveta pivovarne, skupščina potem o nasprotnem predlogu ni odločala.

Družba KS Naložbe je po koncu skupščine napovedala izpodbojni tožbi glede sprejetega sklepa o oblikovanju pogodbenega koncerna ter o soglasju k opravljanju nadzorstvene funkcije. Predstavnik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič pa je napovedal izpodbijanje ali sprejetje ustreznih ukrepov, ker je prepričan, da se delničarji danes niso seznanili s kupoprodajno pogodbo o Mercatorju.

Na novinarski konferenci po skupščini je Zorko izrazil obžalovanje, da delničarji niso podprli niti ene od predlaganih dokapitalizacij. Ocenjuje, da je prav dokapitalizacija za pivovarno kakovostna razvojna komponenta. Poudaril je, da ima skupina Laško 370 milijonov evrov posojil, lani pa je Pivovarna Laško za plačilo obresti namenila 15 milijonov evrov.

Zorko je zanikal informacije, da bi že decembra lani sklenili pogodbo o prodaji Mercatorja, hkrati pa opozoril, da svoj delež v Mercatorju prodajajo skupaj s konzorcijem bank. Glede posojil pa je pojasnil, da so jih banke podaljšale do konca marca.