c S

Državni svet v sredo o vetu na novelo zakona o vladi

31.01.2012 07:28 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Interesna skupina negospodarskih dejavnosti na pobudo člana Antona Peršaka DS predlaga, da zlasti zaradi ukinjanja samostojnega ministrstva za kulturo glasuje o vetu na novelo zakona o vladi. Odločali bodo v sredo. Svetnik Boris Šuštaršič pa opozarja, da bo koalicija v DZ zakon verjetno spet potrdila in bi veto lahko izgledal kot politična poteza.

Peršak meni, da je združevanje ministrstva za kulturo z resorjem znanosti in izobraževanja zaradi teže resorja kulture slabo, saj je to edini resor, "na katerem Slovenija ostaja neodvisna in suverena pri odločanju". Poleg tega je bila kultura po njegovih besedah v preteklosti državotvoren resor in je v več kot 100 letih pripeljala do tega, "da je Slovenija začela resno razmišljati o samostojnosti in se tudi osamosvojila".

Področje kulture pa bo, tako Peršak, kar zadeva ohranjanje in dopolnjevanje ustvarjanja identitete naroda in države tudi v prihodnje nosilno. Konzervativno se mu zdi dajati v skupen resor izobraževanje in kulturo, "saj je to pogled, ki izhaja iz 19. stoletja," je v razpravi menil Peršak.

Med razlogi za veto na novelo zakona navaja tudi sprejemanje novega nacionalnega programa za kulturo, katerega zagovornik in promotor mora biti minister. Poleg tega ministrstvo za kulturo deluje drugače kot ostali resorji, saj pri odločanju deluje samostojno, brez drugih strokovnih služb in zavodov, poudarja državni svetnik.

Predlog za glasovanje o vetu na novelo zakona o vladi pa zadeva tudi ločevanje ministrstva za okolje in prostor, kar je po Peršakovem mnenju slabo. Meni še, da s predlaganim združevanjem ministrstev država ne bo bistveno prihranila.

Mnenja državnih svetnikov bodo sicer po njegovih ocenah zelo deljena, saj "so tudi v DS ljudje, ki mislijo, da je življenjskega pomena, da se ta vlada imenuje kakšen dan prej kot kasneje". Tudi sam meni tako. Izpostavlja pa, da je namen veta priložnost za ponoven premislek DZ o primernosti zakona.

Za glasovanje o vetu je na seji interesne skupine DS glasoval tudi državni svetnik Peter Požun, ki je prepričan, da kultura zasluži svoje mesto v vladi.

Boris Šuštaršič in Janvit Golob za sklep nista glasovala, temveč sta se vzdržala. Po mnenju Šuštaršiča je namreč pričakovati, da bo nova koalicija zakon vnovič sprejela, zato je vprašanje smiselnosti veta, ki bi ga bilo tako moč razlagati kot politično potezo. Zato bi bilo po njegovem mnenju primernejše, da bi DS predlagal vsebinske popravke zakona in jih tudi vložil v parlamentarno proceduro.

Po besedah Janvita Goloba pa je pomembno, da začne država čim prej ustvarjati, veto pa da lahko podaljša že tako nestabilno dogajanje v državi.

Od šestih članov interesne skupine so bili prisotni štirje, od tega sta dva glasovala za predlog, dva sta bila vzdržana. Seja državnega sveta, na kateri bodo glasovali o vetu, bo v sredo.