c S

Svetlik: Nekateri kompromisni predlogi za družinski zakonik bi povzročili izgubo pravic

31.01.2012 07:16 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Nekateri predlogi v kompromisni rešitvi za družinski zakonik, ki jo predlaga društvo Družinska pobuda, so dobri, nekateri pa problematični, med drugim predlog, da se iz zakonika črta člen o zunajpartnerski skupnosti, je na novinarski konferenci povedal minister za delo družino in socialne zadeve, ki opravlja tekoče posle, Ivan Svetlik.

Svetlik je povedal, da je bilo ministrstvo s predlogom društva seznanjeno danes in pozdravil dejstvo, da se v predlogu niso dotaknili vprašanja opredelitve družine, posvojitev in pravic otrok.

Kot je dejal, pobudniki želijo, da bi v družinskem zakoniku izrecno opredelili namen zakonske zveze, ki je zasnovanje družine. To je po Svetlikovih besedah sicer mogoče, vendar pa je treba dodati tudi druge potrebe zveze, kot so čustvene, spolne, moralno-etične in ekonomske. Enako vlogo pa bi po njegovih besedah morali priznati tudi zunajzakonski zvezi. "Vemo, da se v teh zvezah rodi več kot polovica otrok v Sloveniji. Zakaj bi jim odrekali to vlogo," je dejal.

Po Svetlikovih besedah je najbolj problematičen predlog o opredeljevanju partnerske skupnosti. "Predlagatelji predvidevajo, da partnerska skupnost v zakoniku ostane, kar je dobro, vendar pa je bistveno to, da želijo, da se pravice omejijo samo na pravice, ki jih daje ta zakonik, ne pa tudi na vse ostale, ki izhajajo iz načela temeljnih človekovih pravic," je razložil in dodal, da bi istospolno usmerjeni partnerji z uveljavitvijo družinskega zakonika in prenehanjem veljave zakona o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti nekatere pravice celo izgubili. Če bi jih nato želeli uveljaviti, bi bila potrebna sprememba več zakonov.

Po Svetlikovih besedah je problematičen tudi predlog društva, da se iz zakonika črta člen o zunajpartnerski skupnosti, kar bi po analogiji z ureditvijo zakonske zveze pomenilo neenakopraven položaj tistih, ki niso formalizirali svoje skupnosti, bodisi kot zakonske zveze ali kot partnerske skupnosti, je razložil.

"Vsa odgovornost za potek nadaljnjega postopka je na strani poslancev, poslanskih skupin, ker mi kot ministrstvo tukaj ne moremo več bistveno posegati niti v zakonik niti v vse tisto, kar se bo v zvezi z njim naprej dogajalo," je še povedal Svetlik.