c S

Pobudniki referenduma o družinskem zakoniku bodo počakali z vložitvijo podpisov v DZ

30.01.2012 13:38 Ljubljana, 30. januarja (STA) - V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok želijo dati priložnost kompromisu glede družinskega zakonika, zato podpisov za razpis referenduma ne bodo vložili v državni zbor, dokler ne bo jasno, ali so politične stranke pripravljene na tak kompromis, je sporočil vodja civilne iniciative Aleš Primc.

V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok so v izjavi za javnost zapisali, da spoštujejo pobudo za dosego kompromisa v zvezi z družinskim zakonikom, ki jo je političnim strankam in nekaterim civilnodružbenim organizacijam posredoval Tomaž Merše, predsednik Družinske pobude, in jo je podprl tudi predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jože Trontelj.

Kompromisni predlog nekaterih pomembnih stvari, ki so jih v civilni iniciativi izpostavljali v postopku sprejemanja zakonika, sicer ne vključuje, opozarja Primc, zato se želijo o teh in drugih vprašanjih pogovoriti s predlagateljem kompromisa, predstavniki političnih strank in predstavniki civilnodružbenih organizacij. "Naše stališče in predloge bomo predstavili na teh pogovorih, v kolikor bo do njih prišlo," je zapisal v izjavi za javnost.

Kot je zapisal Primc, so bili tudi do sedaj vedno pripravljeni na pogovore, zato podpisov za razpis referenduma ne bodo vložili v državni zbor "do zaključka pobude oz. dokler se ne bo izkazalo, ali so politične stranke pripravljene na kompromis - seveda, če se bo to izkazalo pred 11. februarjem, ko se izteče skrajni rok za vložitev podpisov v državni zbor".

Društvo Družinska pobuda je pripravilo kompromisni predlog zakonika s petimi točkami sprememb, ki se nanašajo na opredelitev zakonske zveze in zunajzakonske skupnosti, ter ga poslalo vsem parlamentarnim strankam in Civilni iniciativi za družino in pravice otrok ter kampanji Za vse družine.