c S

Sindikat centrov za socialno delo poziva ministrstvo k prevzemu odgovornosti

30.01.2012 13:38 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Sindikat centrov za socialno delo Since 07 poziva pristojne na ministrstvu za delo, da prevzamejo odgovornost za zamude pri obdelavi vlog na centrih za socialno delo po novem sistemu. Do zamud prihaja zaradi novega informacijskega sistema, ki pa pred tem ni imel testnega obdobja, opozarjajo.

"Odgovornost za delovanje informacijskega sistema in za zagotovitev ostalih pogojev, povezanih z uvedbo novega sistema, je predvsem na ministrstvu za delo. Tu se možnih težav zavedajo, a kljub temu in kljub številnim opozorilom vztrajajo pri njegovi uveljavitvi," je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik sindikata Since 07 Perica Radonjič.

Sindikat ostro zavrača prelaganje odgovornosti za nastale razmere na zaposlene v centrih za socialno delo. "Prav ti so tisti, na katere se izvajajo pritiski tako s strani strank kot s strani nadrejenih in posredno s strani ministrstva za delo," je dodal Radonjič.

Pri tako kompleksnem sistem je po njegovem opozorilu nujno testno obdobje, v katerem se pokažejo težave pri izvedbi in ko je dovolj časa za odpravo težav. "Tega testnega obdobja pa ni bilo," je poudaril.

Kot je pojasnil, so v skladu s pričakovanji nekatere stranke tudi "jezne in agresivne", saj so nekatere pravice po novem sistemu urejene drugače. "Grožnje so verbalne, pa tudi hujše," je dejal.

Minister za delo, ki opravlja tekoče posle, Ivan Svetlik, je 26. januarja zagotovil, da so bile tega dne izdane prve odločbe v skladu z novo socialno zakonodajo. Tisti, ki so oddali vloge v decembru lani, pa bodo odločbe dobili predvidoma v prihodnjih dneh, najkasneje v začetku februarja; takrat bodo prejeli tudi izplačila, je napovedal.

Z novim letom se je začela uporabljati nova socialna zakonodaja. V skladu z zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev o vseh pravicah iz javnih sredstev odloča center za socialno delo. Centri lahko od sredine januarja vnašajo podatke iz vlog v nov informacijski sistem, vendar pa so se pri vnosu podatkov pojavile težave.