c S

Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU navzgor, v Sloveniji poslabšanje

30.01.2012 12:43 Bruselj, 30. januarja (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU se je januarja prvič po marcu lani nekoliko izboljšalo. Vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja (ESI) se je v območju evra zvišala za 0,6 točke na 93,4 točke, v EU pa za 1,2 točke na 92,8 točke. V Sloveniji se je kazalec medtem znižal, in sicer za 2,6 točke na 92,9 točke.

Vrednost kazalnika ESI, ki opisuje splošno gospodarsko dejavnost, se je v območju s skupno evropsko valuto in EU januarja zvišala prvič po desetih mesecih. Evropska komisija rast pripisuje zlasti izboljšanju razpoloženja na področju storitev, v manjši meri pa izboljšanju razpoloženja med potrošniki in v gradbeništvu.

V območju evra se je razpoloženje najbolj izboljšalo na področju storitev (+dve točki na -0,6 točke), povečalo pa se je še zaupanje med potrošniki (+0,6 točke na -20,7 točke) in zaupanje na področju gradbeništva (+0,6 točke na -28,3 točke). V predelovalni industriji se vrednost kazalnika ESI januarja ni spremenila (-7,2 točke), na področju trgovine na drobno pa se je zmanjšala (-3,3 točke na -15,5 točke).

V sedemindvajseterici se je vrednost kazalnika ESI zvišala na področju storitev (+2,9 točke na -3,2 točke), med potrošniki (+1,3 točke na -20,8 točke), v gradbeništvu (+1,2 točke na -30,7 točke) in v predelovalni industriji (+0,4 točke na -7,3 točke). Razpoloženje se je tako poslabšalo le v trgovini na drobno (-2,7 točke na -14 točk).

Med največjimi članicami območja evra se je kazalnik ESI najbolj zvišal v Nemčiji (+2,3 točke) in Španiji (+1,8 točke), znižal pa se je v Franciji (-2,1 točke), Italiji (-1,1 točke) in na Nizozemskem (-ena točka). Med velikimi članicami EU, ki nimajo evra, so največje zvišanje kazalnika zabeležili v Veliki Britaniji (+pet točk) in na Poljskem (+2,7 točke). Kazalnik je nad dolgoročnim povprečjem le v Nemčiji.

V Sloveniji se je vrednost kazalca ESI medtem januarja znižala za 2,6 točke na 92,9 točke. Največji padec je bil na področju zaupanja med potrošniki (-5,8 točke na -24,3 točke) in na področju zaupanja v trgovini na drobno (-4,9 točke na sedem točk). Poslabšalo se je tudi razpoloženje na področju storitev (-2,4 točke na -8,1 točke). Kazalnik ESI pa se je zvišal v predelovalni industriji (+1,4 točke na -0,8 točke) in v gradbeništvu (+0,9 točke na -37,7 točke).

Vrednost kazalnika poslovne klime (BCI), ki temelji na rezultatih ankete o stanju in pričakovanjih v industrijskem sektorju, se je v območju evra januarja zvišala že drugič zapored. Decembra je bila pri -0,32 točke, januarja pa pri -0,21 točke. Rast kazalca BCI odraža optimizem menedžerjev glede proizvodnje v preteklih mesecih in naročil iz tujine. Pričakovanja menedžerjev glede proizvodnje v prihodnje ostajajo praktično nespremenjena.