c S

Očitke iz obtožnega predloga zavrnil tudi Wolf

30.01.2012 12:42 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Poslovnež Walter Wolf je na današnji obravnavi zavrnil očitke iz obtožnega predloga, po katerem je obtožen pomoči h kaznivemu dejanju sprejemanja daril za nezakonito posredovanje. Obtožbe so po njegovih besedah "konstrukt". Edina njegova vloga v zvezi s Patrio je bila, da je Wolfgangu Riedlu za partnerja predlagal Rotis, je pojasnil.

Na sodišče so prispeli vsi obtoženi - Janez Janša, Jože Zagožen, Tone Krkovič, Ivan Črnkovič in Walter Wolf. Ker je Wolf tokrat prišel na sodišče, je tožilec Andrej Ferlinc danes umaknil predlog pripora zoper Wolfa, ki ga je zahteval na obravnavi 9. januarja.

Ferlinc je povzel del obtožnega predloga, ki se nanaša Wolfa in po katerem je ta obtožen pomoči h kaznivemu dejanju sprejemanja daril za nezakonito posredovanje. Wolf je vse očitke zanikal. Kot je dejal, sploh ne ve, kako bi bilo mogoče pomagati pri takšnem kaznivem dejanju.

Wolf je tožilstvo pozval, naj mu pokažejo dokumente, ki naj bi dokazovali to kaznivo dejanje, saj so obtožbe po njegovih besedah "konstrukt" in "svinjarija". Zagotovil je, da ničesar ne skriva, in opozoril, da zaradi obtožb trpi tudi njegova družina, poleg tega pa ima njegovo podjetje blokirane račune.

Zaslišanje, ki ga je opravil tožilec, je sodnica Barbara Klanjšek večkrat prekinila. Odvetniki so namreč opozarjali, da tožilec Ferlinc sprašuje Wolfa po mnenju o stvareh in po elektronskih sporočilih, poslanih med tretjimi osebami. O elektronski komunikaciji med Wolfgangom Riedlom in Reijem Nytiinenom je Wolf sicer povedal, da je to treba vprašati Riedla. Kot je pojasnil, pa lahko nekdo piše, kar hoče, ko se bori za zastopstvo.

Povedal je, da ima z Riedlom stalno krovno pogodbo. V povezavi s poslom oklepnikov v Sloveniji pa se je Wolf z njim pogovarjal zgolj takrat, ko ga je Riedl vprašal, kdo bi bil primeren partner v Sloveniji in je predlagal direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča.

To je Wolf, kot je dejal, storil zato, ker sodeč po predhodnih izkušnjah Rotis dela kvalitetno, ker Črnkovič dela 24 ur na dan in ker bi bil proizvod dober, kupci pa zadovoljni. Obenem pa ni želel, da posel dobi "komunistična firma", ki ga po njegovem mnenju ne bi dobro opravila.

Sojenje peterici obtoženih se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria.