c S

Danes predvidoma nadaljevanje kadrovskih pogovorov glede razdelitve ministrskih mest

30.01.2012 08:34 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Mandatar za sestavo nove vlade Janez Janša naj bi po napovedih danes nadaljeval pogovore s predsedniki koalicijskih strank glede razdelitve ministrstev. Razrez ministrstev po strankah naj bi bil že dogovorjen, zdaj pa naj bi koalicija dokončno dorekla še imena kandidatov.

V medijih so medtem že zaokrožila nekatera imena. Med kandidati za ministre naj bi bili tudi predsednika in predsednica koalicijskih SLS, DeSUS in NSi Radovan Žerjav, Karl Erjavec in Ljudmila Novak, medtem ko naj bi predsednik Liste Virant Gregor Virant ostal predsednik DZ.

Žerjav naj bi bil kandidat za ministra za gospodarstvo in infrastrukturo, Novakova za ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu. Erjavca pa so pred dnevi omenjali kot kandidata za zunanjega ministra, vendar so se kasneje pojavile tudi drugačne informacije.

Prav tako se po neuradnih informacijah kot možna kandidatka za ministrico omenja nekdanja generalna državna tožilka Barbara Brezigar, ki pa je na vprašanje STA, ali je res dobila tovrstno ponudbo, odgovorila, da o tem nič ne ve.

Mandatar za sestavo nove vlade Janez Janša mora sicer po sobotni izvolitvi za mandatarja kandidate za ministrske položaje predlagati najpozneje v 15 dneh.

Če bo novela zakona o vladi, ki jo je DZ sprejel prejšnji teden, obveljala, bo ministrov 12, od tega eden brez listnice, in sicer za Slovence v zamejstvu in po svetu. A je v državnem svetu napovedana razprava o vetu na zakon, v Pozitivni Sloveniji pa so napovedali ustavno presojo zakona, če koalicija ne bo tožilstva prestavila nazaj v pristojnost pravosodnega ministrstva in če ne bo zagotovila kulturi samostojnega resorja.