c S

Predsednik SDS Janez Janša novi mandatar slovenske vlade

30.01.2012 08:31 Ljubljana, 28. januarja (STA) - Predsednika SDS Janeza Janšo so poslanke in poslanci na tajnem glasovanju z 51 glasovi za in 39 proti potrdili za mandatarja slovenske vlade. Kandidaturo Janeza Janše je vložilo 50 poslancev strank SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi, za izvolitev pa bi Janša potreboval 46 glasov. Janša je že prisegel pred poslankami in poslanci.

Janša se je poslankam in poslancem zahvalil za podporo. Obenem se je zahvalil koalicijskim partnerjem, da so privolili v sodelovanje v kriznih časih. Pred državo so po besedah Janše veliki izzivi, zato je vsem strankam ponudil sodelovanje. "Naša roka je ponujena in upam, da bo tudi sprejeta," je poudaril.

V izjavi za medije po izvolitvi pa je Janša današnje glasovanje ocenil kot "zmago razuma", to je bil racionalen korak po zapletih ob volitvah, je dejal Janša in podpis koalicijske pogodbe označil za "edino pametno rešitev".

Rezultat glasovanja je sicer za Janšo v okviru pričakovanega, enako velja tudi za razpravo poslancev v DZ. Ponovil je, da ga veseli, da so se stranke poenotile glede ocene stanja v državi in da bo na tej podlagi lažje iskati in usklajevati rešitve, kjer potrebujemo soglasje izven politike.

Ponovil je, da so prioritete vlade stabilizacija javnih financ, sprejetje ukrepov za oživljanje gospodarske rasti in rast zaposlovanja. Vlada se bo trudila, da bodo ukrepi izvedeni ob upoštevanju načela pravičnosti in bodo bremena enakomerno porazdeljena, je dejal.

Janša je napovedal še, da si želi, da bi Slovenija vlado dobila do 10. februarja, in dodal, da upa, da ne bo prišlo do nepotrebnih zapletov, ker to lahko čas oblikovanja vlade podaljša, tega časa pa ni.

Tudi zato, da ne bi omejeval ali zapletal nadaljnjih koalicijskih pogajanj, ki se bodo, kot je poudaril, začela takoj, pa Janša dodatnih izjav medijem ni želel dajati. Hkrati je tudi napovedal, da bo tudi v prihodnosti manj razprav in novinarskih konferenc, a upa, da če bo dobil zaupanje koalicijskih partnerjev, da bodo mediji lahko večkrat poročali o dobrih rezultatih.

Mandatar mora zdaj v 15 dneh predlagati kandidate za ministrske položaje. Ministrov bo predvidoma 11, saj je DZ že sprejel novelo zakona o vladi, s katero je število ministrstev s 15 skrčil na 11, obenem pa ohranja še ministrstvo brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu. V medijih je doslej zaokrožilo kar nekaj možnih razdelitev ministrskih mest v novi vladi, Janša pa naj bi njihova imena predstavil v torek. Po napovedih predsednika DZ Gregorja Viranta naj bi država novo vlado s polnimi pooblastili dobila že 10. februarja.

Če ne bi bili imenovani vsi ministri, mora predsednik vlade v desetih dneh predlagati še neimenovane ministre oziroma obvestiti državni zbor, katere resorje bo začasno, vendar ne dlje kot za tri mesece prevzel sam ali jih poveril drugemu ministru. V primeru, da lista ministrov ne bi bila izglasovana, pa se v DZ opravi novo glasovanje na podlagi nove liste kandidatov, mandatar pa lahko nanjo uvrsti tudi kandidate, ki v prvem poskusu niso bili izglasovani. Če tudi v drugem poskusu kandidatna lista ni izglasovana, pa lahko DZ odloča o vsakem kandidatu za ministra posebej.