c S

Varnostni svet ZN bo nadaljeval razpravo o resoluciji proti Siriji

30.01.2012 08:30 New York, 28. januarja (STA) - Varnostni svet ZN v petek ni sprejel odločitve o zadnjem osnutku resolucije proti Siriji, ki ga je dal v obtok Maroko in katerega besedilo večinoma sledi priporočilom nedavne misije Arabske lige v Siriji in poziva k odstopu predsednika Bašarja al Asada. Rusija je to že zavrnila.

Ruski veleposlanik v ZN Vitalij Čurkin je po zasedanju Varnostnega sveta za zaprtimi vrati dejal, da so deli novega osnutka resolucije nesprejemljivi, vendar pa se je Rusija pripravljena pogajati naprej.

V ponedeljek bo tako potekal sestanek na ravni ekspertov o zadnjem osnutku resolucije kakor tudi ruskem decembrskem osnutku, ki za zahodne države ni bil sprejemljiv, saj za nastale razmere krivi obe strani.

V Siriji od marca lani poteka upor proti režimu predsednika al Asada, doslej pa je po podatkih ZN umrlo že najmanj 5400 ljudi. Nasilje se je nadaljevalo tudi v petek. Varnostni svet doslej ni ukrepal, ker sta Rusija in Kitajska temu nasprotovali, oktobra pa sta vložili veto na predlagano resolucijo, ki bi zahtevala le konec nasilja, ne pa tudi al Asadovega odstopa.

Sirijo je pred kratkim obiskala misija Arabske lige, ki je podala priporočila, na podlagi katerih je nastal zadnji osnutek resolucije, ki od al Asada zahteva odstop in predajo oblasti podpredsedniku, ta pa bi moral v dveh mesecih sestaviti vlado narodne enotnosti. To bi se moralo zgoditi v 15 dneh po sprejetju resolucije, sicer bi sledili nadaljnji ukrepi.

Rusijo skrbi, da bi se v Siriji, ki ji prodaja orožje in na katero ima vpliv, odvil podoben scenarij kot v Libiji oziroma bi prišlo do vojaškega posredovanja zahodnih držav. Zato Rusija odločno zavrača vsakršno resolucijo, ki bo zahtevala al Asadov odstop, uvedbo embarga na orožje oziroma sankcij.

Osnutek ruske resolucije zahteva, da obe strani zaustavita nasilje in da se nemudoma začnejo pogajanja. ZDA in zahodne države medtem želijo, da se al Asad umakne, ker je njegovo vztrajanje na oblasti razlog za nadaljevanje nasilja.