c S

Fitch znižal boniteto petim državam območja evra, tudi Sloveniji

30.01.2012 08:30 Washington, 27. januarja (STA) - Agencija Fitch je danes znižala bonitetno oceno petim državam območja evra, tudi Sloveniji. Za dve stopnji nižjo oceno za dolgoročni dolg v domači in tuji valuti (IDR) sta poleg Slovenije dobili še Italija in Španija, bonitetno oceno Belgije in Cipra pa je Fitch znižal za eno stopnjo. Slovenija je izgubila tudi na oceni za kratkoročne posle.

Bonitetna ocena Fitch je tako Sloveniji bonitetno oceno za dolgoročni dolg v domači in tuji valuti znižal z dosedanje AA- na A, Italiji z A+ na A- in Španiji z AA- na A. Bonitetna ocena Belgije se je znižala z AA+ na AA, Cipra pa z BB na BB-, je zapisano na spletni strani agencije.

Fitch je Sloveniji za eno stopnjo znižal tudi kreditno oceno kratkoročnih poslov v tuji valuti, in sicer z najvišje F1+ na F1.

Znižanje dolgoročnih izgledov za Slovenijo za dve stopnji Fitch utemeljuje z zunanjimi vplivi, ki jih je deležna Slovenija kot članica evroobmočja, in z nadaljnjim poslabšanjem razmer v slovenskem bančnem sektorju. Prav slednje, skupaj z nezmožnostjo Slovenije za sprejem pokojninske reforme, je botrovalo že prvemu znižanju slovenske ocene septembra 2011.

Znižanje bonitetne ocene omenjenim petim državam območja evra je bilo pričakovano, saj je Fitch možnost znižanja do dveh stopenj napovedoval. Pričakovati je bilo tudi znižanje bonitete Irski, a je tej državi agencija tokrat zgolj znižala obete v negativne.

Negativni obet so si sicer s strani Fitcha prislužile tudi Slovenija, Italija, Španija, Belgija in Ciper. To pomeni, da obstaja več kot 50-odstotna možnost, da bo agencija v prihodnjih dveh letih bonitetno oceno omenjenih držav še dodatno znižala.

Fitch oceno za dolgoročni dolg v domači in tuji valuti (IDR) podaja v razponu med ocenama AAA, kot najvišjo oceno, in D (v bankrotu), kot najnižjo.

Kreditne ocene kratkoročnih poslov pa Fitch ocenjuje od najvišje ocene F1+, ki govori, da je kreditojemalec zelo dobro kreditno sposoben, do D, kar pomeni, da je kreditojemalec v bankrotu in ne more izpolnjevati svojih obveznosti.